Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Sterrenkijkavond bij de UvA

Een van onze redacteuren,
16 augustus 2013 - 10:05
Op 27 september vindt een sterrenkijkavond plaats bij het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek aan de UvA. Op een heldere avond worden meerdere telescopen opgesteld, waarmee de sterrenhemel wordt waargenomen. Bij bewolking vinden rondleidingen door de sterrenkoepels plaats. Voorafgaand wordt een sterrenkundige lezing gegeven.

Neutronensterren en zwarte gaten zijn de nog altijd raadselachtige overblijfselen van oude sterren. Rudy Wijnands doet onderzoek naar dergelijke compacte objecten in dubbelsterren. In dubbelsterren snoept het compacte object materie af van een begeleidende ‘gewone’ ster af. Met satellieten wordt de uitgezonden röntgenstraling waargenomen en bestudeerd. Wijnands zal vertellen over zijn onderzoek naar de extreme natuurkunde van en rond neutronensterren en zwarte gaten.

Op vrijdagavond 27 september is de planeet Uranus aan de sterrenhemel te bewonderen. Ook komt het Zevengesternte net boven de horizon uit in het noordoosten. Dit is een groep heldere sterren die eeuwenlang bekend is. Het spiraalsterrenstelsel Andromeda is de hele avond zichtbaar. Dit sterrenstelsel is de naaste buur van de Melkweg. Astronomen verwachten dat het Andromedastelsel en de Melkweg over vier miljard jaar zullen botsen.

Aanmelden vanaf 12 september op www.astro.uva.nl/publiek/sterrenkijkavonden/