Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
‘Een flight simulator voor beleidsmedewerkers.’ Zo noemt hoogleraar kwantitatieve economie Cars Hommes de workshop FuturICT die op 30 september wordt gehouden op de economische faculteit. De workshop is bijzonder omdat deze wordt gehouden in het kader van het ‘EU Flagship onderzoek’, een tien jaar durend onderzoeksproject dat zijn weerga niet kent. De Europese Commissie trekt er 1 miljard euro voor uit, verspreid over tien jaar, een project dus waarin honderd miljoen per jaar omgaat, te beginnen in 2013.

Tijdens de workshop zal een aantal vooraanstaande Nederlandse wetenschappers lezingen geven over hoe de Nederlandse wetenschap kan bijdragen aan het beheersbaar maken en houden van crises. ‘Voor zes Europese projecten, waaronder FuturICT, loopt nu een pilot van een jaar, met de bedoeling om een volledig subsidievoorstel in te dienen. Daarna worden er twee flagships geselecteerd voor de megasubsidie,’ zegt Hommes, die coördinator is van de Nederlandse FuturICT-activiteiten.

Simulatiemodel
‘FuturICT is de enige Flagship-pilot die zich concentreert op de gammawetenschappen. Het is een combinatie van ICT, complexe wetenschap en sociaaleconomische wetenschappen.' Een belangrijk doel is een simulatiemodel van de aardbol te ontwikkelen, dat bijvoorbeeld gebruikt moet worden om crises, zoals financieel-economische of klimaatcrises beter te begrijpen en vroegtijdig te signaleren. Beleidsmakers kunnen deze modellen gebruiken bij het managen van complexe sociaaleconomische systemen.’

Meer informatie op www.futurict.eu.