Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

'Waarschuwing op verpakking biologische producten'

Jeff Pinkster,
15 juni 2012 - 13:18
Als het aan hoogleraar duurzaamheid Louise Fresco ligt wordt op verpakkingen met biologische producten voortaan een waarschuwing geplaatst zoals dat nu al bij pakjes sigaretten het geval is.

Dat meldt het Nederlands Dagblad vrijdag. Fresco verkondigde haar boodschap donderdag op een door de Rabobank georganiseerde bijeenkomst voor boeren uit heel de wereld. Daar zei ze dat biologische landbouw helemaal niet zo goed is als het lijkt. ‘Als je met biologische landbouw het wereldvoedselprobleem wilt oplossen heb je zes keer zoveel landbouwgrond nodig als nu.’ De hoogleraar vindt daarom dat op de verpakking van biologische producten vermeld zou moeten worden dat het ‘slecht voor je gezondheid’ is.

Volgens Fresco geldt dat hoe efficiënter de landbouw produceert, hoe meer het milieu wordt gespaard. Met name bij de beter opgeleide middenklasse zouden vreemde gedachten bestaan over voedsel. Hoe intensiever de productiewijze, hoe schadelijker het zou zijn. Bovendien zou deze groep nostalgische gedachten koesteren over kleinschaligheid, terwijl dat niet klopt.

Fresco hekelde verder de neiging van consumenten om voedsel weg te gooien waar de houdbaarheidsdatum van is verstreken. Daarom moet het brood dat supermarkten aan het einde van de dag overhouden ook niet worden weggegooid, maar gewoon worden verkocht. De krant tekent op dat Fresco het ‘te gek voor woorden dat supermarkten aan het eind van de dag het brood weggooien omdat klanten het de volgende dag niet meer willen kopen omdat het oud is.’
Lees meer over