Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

'Structureel meer geld nodig voor onderzoek wiskunde'

Annemarie Vissers,
7 juni 2012 - 14:17
Betreft
Deel op
Er moet structureel meer geld in wiskundig toponderzoek worden geïnvesteerd. Dat is een van de tien aanbevelingen uit het Masterplan Toekomst Wiskunde 2.0 , dat gisteren werd overhandigd aan minister Van Bijsterveldt (OCW). Alleen met langdurige financiële hulp kan Nederland wiskundig toponderzoek en innovatie gewaarborgd blijven, stelt de werkgroep die het plan opstelde.

De werkgroep, bestaande uit Nederlandse topwiskundigen, vreest dat onderzoek en innovatie onder druk komt te staan als er geen structurele financiële hulp vanuit het ministerie komt. Hoewel de werkgroep erkent dat er de afgelopen jaren positieve ontwikkelingen plaatsvonden; zo is het aantal studenten de afgelopen vijf jaren verdrievoudigd.

De wiskundige staf aan universiteiten is echter vanaf de jaren tachtig gehalveerd. Daarmee staat goed onderwijs onder druk, meent de werkgroep. Het huidige financieringsmodel loopt af in 2013. Onduidelijkheid over toekomstige gelden baart de onderzoekers zorgen.


Het plan borduurt voort op het vorige masterplan uit 2008, eveneens in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Lees meer over