Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Prijs van twee ton voor fysicus Polman

Dirk Wolthekker,
22 mei 2012 - 15:07
Hoogleraar fysica Albert Polman heeft de ENI Renewable and Non-Conventional Energy Prize 2012 gekregen. Polman, verbonden aan het Institute of Physics van de UvA, krijgt de prijs samen met Harry Atwater van het California Institute of Technology. Ze ontvangen de prijs voor hun onderzoek naar efficiënte zonnecellen.

Het onderzoek van Polman en Atwater richt zich op twee belangrijke problemen in de zonneceltechnologie: conventionele zonnecellen zetten niet al het zonlicht om in elektriciteit en zijn relatief duur vanwege hoge materiaalkosten. Een zonnecel is een elektrische cel die lichtenergie omzet in bruikbare elektrische energie, zoals gebruikt in zonnepanelen.


De problemen waarmee de twee zich bezighouden zijn deels op te lossen door het beter opvangen en absorberen van zonlicht in de zonnecel. Polman en Atwater hebben aangetoond dat door toepassing van slimme ‘nanostructuren’ (extreem kleine deeltjes) in de zonnecel de verschillende kleuren van het licht beter opgenomen worden en het licht veel efficiënter in elektriciteit wordt omgezet. Daardoor kunnen zonnecellen ook veel dunner worden, waardoor de productiekosten afnemen.


De prijs wordt op 15 juni in Rome uitgereikt in aanwezigheid van de Italiaanse president Napolitano. De ENI Awards worden sinds vijf jaar uitgereikt door het Italiaanse olie- en gasbedrijf ENI voor vernieuwende ideeën voor een beter gebruik van energiebronnen.