Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Longfonds
wetenschap

Elektronische neus kan ziektes en behandelingen ruiken

Max Rozenburg,
5 juli 2017 - 12:47
Betreft
Deel op

Een elektrische neus die onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum hebben ontwikkeld kan ‘ruiken’ welke longziekte een patiënt heeft en of een behandeling aanslaat. De SpiroNose stelt, op basis van uitgeademde lucht, in negentig procent van de gevallen de juiste diagnose.

De SpiroNose werd in 2015 gepresenteerd en werkt op basis van de BreathCloud, een database van de ademgegevens van 2.700 longpatiënten. De BreathCloud slaat informatie op over stofjes in de adem van patiënten met gediagnostiseerde ontstekingen, infecties of longtumoren. Op basis van die informatie kan de SpiroNose binnen een minuut een diagnose stellen.

 

Huisartsenpraktijk

Nieuw is dat de SpiroNose ook van belang kan zijn bij de behandeling van kwalen. ‘Voor veel nieuwe en dure medicijnen bestaat geen test om te bepalen welk middel bij welke patiënt aanslaat,’ stelt technisch geneeskundige en onderzoeksleider Rianne de Vries in een persbericht. ‘De behandeling is daardoor gebaseerd op trial-and-error, een tijdrovende en kostbare zoektocht.’ De SpiroNose kan hier verandering in brengen; door de stofjes in de adem van patiënten te meten kan het ook testen of een behandeling aanslaat.

 

De SpiroNose zou in de nabije toekomst zijn intrede kunnen doen op huisartsenpraktijken. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds is hoopvol: ‘De SpiroNose is een belangrijke stap voorwaarts in goede diagnostiek en zorg. Met deze nieuwe techniek worden belastende onderzoeken voorkomen en krijgen patiënten sneller de juiste medicatie.’

Lees meer over