Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
wetenschap

Promovendus behandelt PTSS bij kinderen in paar uur

Henk Strikkers,
29 juni 2017 - 11:46

Kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 kunnen met een paar uur therapie van een posttraumatische stresstoornis worden afgeholpen. Dat schrijft UvA-promovendus Carlijn de Roos vandaag in een wetenschappelijk artikel.

Tot op heden zijn veel onderzoeken gedaan naar het behandelen van een posttraumatische stresstoornis, maar die onderzoeken beperken zich tot volwassenen. Daar wordt vaak gebruikt gemaakt van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), een vorm van therapie waarbij mensen over hun trauma praten terwijl zij voortdurend worden gedwongen oogbewegingen te maken en zo hun aandacht van links naar rechts te wisselen.

 

Er was echter nog geen bewijs voor de werking van EMDR bij kinderen. Dat heeft De Roos nu gegeven. Van de ruim honderd kinderen met PTSS die deelnamen aan het onderzoek van De Roos bleken gemiddeld vier sessies met EMDR of schrijftherapieBij schrijftherapie maakt het kind met een therapeut een verhaal over de gebeurtenis en de gevolgen van die gebeurtenis. genoeg voor een succesvolle behandeling.

 

Korte behandeltijd

‘EMDR en schrijftherapie waren even effectief in het verminderen van posttraumatische stressreacties, angst- en depressieve klachten en gedragsproblemen,’ aldus De Roos. De benodigde behandeltijd bij EMDR was gemiddeld slechts 2 uur en 20 minuten, terwijl dat bij schrijftherapie 3 uur en 47 minuten was.

 

De behandelresultaten waren ook een jaar na behandeling blijvend, zo blijkt uit een follow-uponderzoek. Volgens De Roos is het nu zaak om de effecten van EMDR te onderzoeken bij nog jongere kinderen en bij kinderen met complexe problematiek.

 

De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry.