Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Hanhil (cc, via Wikimedia Commons)
wetenschap

Waar je woont is van invloed op je gezondheid

Max Rozenburg,
28 juni 2017 - 11:22

De buurt waarin je woont heeft invloed op de gezondheid, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Annemarie Ruijsbroek. Vooral de perceptie van de veiligheid van een buurt is een belangrijke factor.

Dat de buurt waar je woont van invloed is op de gemoedstoestand wordt door iedereen ervaren, maar buurtkenmerken hebben ook invloed op de gezondheid, schrijft Ruijsbroek in haar proefschrift. ‘Het idee dat buurtfactoren belangrijk zijn voor de gezondheid werd al wetenschappelijk onderschreven, maar we wisten niet goed hoe de onderliggende mechanismen precies werken,’ aldus Ruijsbroek. Hoewel individuele eigenschappen zoals leeftijd, levensstijl en sociaaleconomische status van groot belang zijn voor de gezondheid, beïnvloeden buurtkenmerken veel mensen tegelijkertijd en zijn ze daarom ook van belang.

‘Vooral de perceptie van veiligheid is van belang voor de gezondheid van bewoners’

Het promotieonderzoek van Ruijsbroek wil de kennis over de relatie tussen buurt en gezondheid vergroten. ‘Een van de doelen van mijn promotieonderzoek was om aanvullend bewijs te vinden voor een causaal verband tussen buurtomgeving en gezondheid,’ aldus Ruijsbroek. ‘De meeste onderzoekers gebruiken hiervoor cross-sectionele data,Cross-sectionele data-analyse is een momentopname van een populatie en kijkt dus niet naar trends. Het promotieonderzoek van Ruijsbroek onderzocht niet alleen hoeveel ongezonde mensen er in een buurt wonen, maar ook of de gezondheid van de buurtbewoners verbeterde of verslechterde bij veranderende factoren, wat een indicatie van causaliteit kan zijn. wat het aantonen van causaliteit bemoeilijkt. Door te kijken naar veranderingen in de woonomgeving hebben we geprobeerd de causale relatie tussen de buurt en gezondheid beter te onderzoeken. De conclusie van het onderzoek is dat vooral de perceptie van veiligheid van belang is voor de gezondheid van bewoners.’

 

Groen

Toch is een gevoel van veiligheid niet de enige factor: ‘Je moet een integrale benadering nemen. Processen werken op elkaar in. Buurtkenmerken als sociale cohesie en overlast zijn dus ook van belang.’ Wie in Amsterdam een gezonde buurt wil opzoeken moet waarschijnlijk richting Westerparkbuurt. Twee studies in het proefschrift gaan over de relatie tussen groen en gezondheid. ‘De hypothese gebaseerd op mijn analyse is dat in hoogstedelijk gebied groen ook van belang is. In Amsterdam zou je dus je dus groene, veilige woonwijken moeten opzoeken – dat kan bijdragen aan een goede gezondheid.’ Zelf heeft Ruijsbroek geen reden om te verhuizen: ‘Ik kijk vanuit mijn woonkamer uit op veel groen.’

 

Annemarie Ruijsbroek hoopt vandaag om 12.00 uur in de Agnietenkapel te promoveren op haar onderzoek Health and the Neighbourhood. Processes and Changes in the Neighbourhood and the Impact on Health.