Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Nogwater (cc, via Flickr)
wetenschap

AMC-hoogleraar verloskunde wil vijf standaard echo's in plaats van twee

Carlijn Schepers,
9 juni 2017 - 13:23

Zwangere vrouwen zouden volgens AMC-hoogleraar Eva Pajkrt vijf echo’s moeten krijgen in plaats van de nu gebruikelijke twee. Hierdoor kan sterfte rondom de zwangerschap worden voorkomen en worden afwijkingen bij het ongeboren kind eerder ontdekt. Hiervoor pleit Pajkrt vandaag in haar oratie bij haar benoeming tot hoogleraar Verloskunde.

Vroeggeboorte en groeivertraging veroorzaken samen driekwart van de sterfte van baby’s rondom de bevalling. Daarom pleit Pajkrt voor vijf echo’s in plaats van twee. Zodat aangeboren afwijkingen sneller kunnen worden opgespoord en er eerder maatregelen kunnen worden genomen wanneer er groeiachterstand of vroeggeboorte dreigt.

Zwangere vrouwen krijgen in Nederland nu een termijnecho na tien weken om de duur van de zwangerschap vast te stellen en een twintigwekenecho ter controle van orgaanafwijkingen. De drie extra echo’s naast de twee die momenteel door de zorgverzekeraar worden vergoed zouden volgens Pajkrt moeten plaatsvinden rond 13, 28 en 34 weken zwangerschap. De eerste om structurele afwijkingen vroegtijdig op te sporen en de tweede en derde om groeivertraging uit te sluiten. Hiernaast zou een baarmoedermondmeting bij de twintigwekenecho de kans op spontane vroeggeboorte kunnen bepalen.

Tussendoorecho’s
Met de invoering van vijf standaard echo’s wordt volgens Pajkrt ook het stijgende aantal ‘tussendoorecho’s’ beperkt, die nu plaatsvinden bij bijvoorbeeld een bloeding. Om de kosten hoeven we het ook niet te laten. Het zal namelijk gaan om nog geen tweehonderd euro per zwangere vrouw, zegt Pajkrt. Misschien kunnen de echo’s zelfs kostenneutraal aan de standaardverzekering worden toegevoegd, omdat er geld worden bespaard door het afnemen van de ‘tussendoorecho’s’.