Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
wetenschap

‘Bewoners van het centrum verliezen binding door toerisme’

Henk Strikkers,
31 mei 2017 - 14:00

De bewoners van het Amsterdamse centrum voelen zich door toerisme steeds minder thuis en verliezen de binding met hun wijk. Dat bericht Het Parool vandaag op basis van een onderzoek van UvA-wetenschappers Fenne Pinkster en Willem Boterman.

Zij ondervroegen inwoners van 45-plus die al decennialang in het westelijk deel van de grachtengordel wonen. Zij gingen er vaak bewust wonen in tijden dat niemand er wilde leven en ‘doorstonden de leegstand, verloedering en junks van de jaren tachtig. Ze zijn inmiddels verankerd in hun buurt en begrijpen dat drukte hoort bij een leven in de binnenstad.’

 

Verhuizen

Toch heeft de helft van de geïnterviewde inwoners weleens gedacht aan verhuizen, meldt de krant. Ook nemen ze sluiproutes door de stad om de drukte te vermijden of trekken zich terug in hun huis. Dat alles wordt veroorzaakt door de toenemende drukte in de stad, concluderen Boterman en Pinkster.

 

‘De waarde van deze mensen voor de stad is niet in geld uit te drukken,’ vertelt Pinkster aan Het Parool. ‘Ons onderzoek laat zien dat het stadscentrum zijn dagelijkse functie voor bewoners verliest.’

 

Het artikel met de onderzoeksresultaten wordt in de nabije toekomst gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cultural Geographies.

Lees meer over