Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bill Dickinson (cc, via Flickr)
wetenschap

Katalysator van UvA'ers kan CO2-uitstoot verminderen

Dirk Wolthekker,
25 april 2017 - 15:09

UvA-onderzoekers Edwin Gnanakumar en Shiju Raveendran hebben een nieuwe katalysator uitgevonden die koolstofdioxide (CO2), dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het broeikaseffect, doeltreffend kan omzetten in koolstofmonoxide (CO). De uitvinding kan gunstige gevolgen hebben voor de klimaatverandering.

De onderzoekers vragen op korte termijn een octrooi aan voor hun uitvinding.Mocht de katalysator op grote schaal succesvol blijken, dan zou CO2 op een praktische manier kunnen worden omgezet in bruikbare chemische stoffen.

 

Koolstofdioxide is een zogenoemd ‘spoorgas’, dat in kleine hoeveelheden (minder dan één procent) in de aardatmosfeer voorkomt, maar een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de oppervlaktetemperatuur van de aarde doordat het warmte vasthoudt. Het wordt daarom ook wel een broeikasgas genoemd. Als gevolg van menselijke activiteiten neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer al lange tijd toe. Dat wordt gezien als een van de oorzaken van de opwarming van de aarde en de ermee gepaard gaande klimaatveranderingen.

 

Gnanakumar en Raveendran zijn erin geslaagd om een katalysator te ontwikkelen die de koolstofdioxide eerst omzet in koolmonoxide. Die wordt vervolgens met behulp van bestaande technologie omgevormd tot een aantal gangbare koolwaterstoffen. Zo ontstaat een efficiënte manier om CO2 zodanig te verwerken dat het niet in de atmosfeer terecht komt en het broeikaseffect dus wordt gestopt.

 

Toeval

Het gebruik van koolstofdioxide als grondstof en het omzetten ervan in bruikbare chemische stoffen of brandstoffen staat overigens bekend als lastig vanwege de moleculaire stabiliteit van de verbinding. ‘De activering of reactivering van CO2 vormt vanwege deze stabiliteit een enorme uitdaging,’ zegt Raveendran. De uitvinding viel hem en zijn collega min of meer in de schoot. ‘Het was een ontdekking bij toeval,’ zegt hij. ‘We waren bezig met proeven voor een ander product, maar de katalysator bleek uiterst gevoelig voor CO2, beter dan tot dusver bekend was.’

 

De activiteiten rond de CO2-katalysator vinden plaats in het kader van het Europese onderzoeksproject Catalytic processes for innovative technology application (Capita), dat publiek en privaat wordt gefinancierd vanuit Nederland, Spanje en Griekenland.