Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
wetenschap

Wetenschappelijke consensus over plan HvA-onderzoeker

Maartje Geels,
6 december 2016 - 15:49

Hoe behandel je mensen die ontslagen worden van de intensive care zo dat ze zo goed mogelijk herstellen? HvA-docent fysiotherapie en -promovendus Mel Major en een team van onderzoekers ontwierpen daarvoor een nazorgtraject, dat door zoveel experts wordt omarmd dat er ‘wetenschappelijke consensus’ over bestaat.

In Nederland belanden jaarlijks zo’n 85.000 mensen jaarlijks op de intensive care (ic). Dat kan zowel mentaal als fysiek een ingrijpende gebeurtenis zijn. Veel patiënten krijgen na ontslag uit het ziekenhuis te maken met spierslapte of geheugenproblemen, maar een goed traject voor nazorg ontbreekt vaak. Daardoor krijgen zo'n 25.000 patiënten na afloop van de opname te maken met fysieke klachten maar ook met depressies of een post-traumatische stresstoornis.

HvA-docent Mel Major ontwierp met een tiental collega’s een nazorgtraject om deze mensen te helpen. Het traject van Major houdt onder andere in dat patiënten na een ic-opname hun spier- en ademkracht actief trainen en bijvoorbeeld voedingssuplementen (zoals eiwitten voor spierkracht) slikken. Daar wordt nu nog te weinig mee gedaan, vindt Major. Ook ademoefeningen worden vaak achterwege gelaten. Nadat een patiënt op de ic kunstmatig beademd is, wordt in het ziekenhuis zelf vaak nog wel geoefend met het ademen maar die training wordt niet thuis doorgezet. Gebruik maken van een klein trainingsapparaat thuis kan het herstelproces al versnellen.

Mel Major

Nieuwe behandelstandaard
Omdat er over dergelijke nazorg nauwelijks wetenschappelijke literatuur geschreven is, stelde Major een panel van experts samen. Op basis van de adviezen van het panel werkten Major en haar medeonderzoekers vervolgens een reeks aanbevelingen uit. Deze kwamen tot stand na overleg met een panel van onder andere artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen (ook wel een Delphi-studie genoemd)

 

De richtlijnen kunnen nog niet per direct toegepast worden omdat eerst met het AMC een haalbaarheidsstudie moet worden uitgevoerd. Tijdens die studie worden praktische haken en ogen van de nieuwe aanpak getest. Op basis van die studie wordt besloten of de richtlijnen van Marjor ook de nieuwe behandelstandaard zullen worden en of Nederlandse ziekenhuizen er dus daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Wel bereikte het oefenprogramma van Major ‘wetenschappelijke consensus’ en dat is bijzonder. Wetenschappelijke consensus houdt namelijk in dat onderzoekers het over het algemeen eens zijn over de effectiviteit van de aanpak.

 

Met haar onderzoek maakt Mel Major kans om morgen de HvA Research Award te winnen. Lees hier een eerder interview met Major terug.