Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wikimedia commons
wetenschap

UvA-archeologen ontdekken verborgen cultusplaats in Zuid-Italië

Willem van Ewijk,
4 augustus 2016 - 14:48
Betreft
Deel op

Griekse kolonisten in Zuid-Italië begroeven hun kinderen in aardewerken vaten. Na twintig jaar onderzoek in de Italische nederzetting Tarentum hebben archeologen van de UvA en de VU overblijfselen van dit ritueel gevonden. Een unieke vondst.

Al in 209 voor Christus vernietigden de Romeinen Tarentum. De nederzetting zou zich in Romes conflict met de Carthaagse veldheer Hannibal bij die laatste hebben aangesloten, en dat kwam ze duur te staan. De regio rond Tarentum, die tot dan toe in de Griekse invloedssfeer lag, kwam daarna voor het eerst helemaal onder Romeins bewind.

 

Daarmee gingen ook de cultusplaatsen van Griekse kolonisten verloren. Zo ook die waarin de zogenoemde enchytrismos werden gehouden; rituelen waarbij overleden kinderen in een aardewerken vat werden begraven. Deze rituelen werden onder meer op Sicilië en Zuid-Italië gehouden, maar er zijn tot nog toe maar weinig sporen van teruggevonden.  

 

Terras
Archeologen van de Vrije Universiteit (VU) en de UvA doen al twintig jaar onderzoek op het tweeënvijftig hectare grote terrein in Zuid-Italië waar Tarentum lag. Nu zijn ze op een U-vormig gebouw gestuit. Het ligt vlakbij het verdedigingscircuit van de nederzetting en staat op een kunstmatige verhoging. Daar vonden de archeologen aardewerken vaten, met in een van deze vaten zelfs overblijfselen van een begrafenis. Volgens de VU is het uniek dat er zo’n grote cultusplaats wordt gevonden, en dat de resten van de cultusplaats zo goed bewaard zijn gebleven.

 

Het team dat onder leiding staat van UvA-archeologen Raphaëlle-Anne Kok en Matteo Merlino, en van Gert-Jan Burgers van de Vrije Universiteit, deed al eerder grote ontdekkingen op de site van Tarentum. Zo vonden ze resten van vestingmuren, fundamenten van huizen, grafvelden en inscripties, die allemaal verloren zouden zijn gegaan tijdens de Carthaagse oorlogen.

 

De strafexpeditie van de Romeinen tegen het vijandige Tarentum zouden ook het einde van de cultusplaats hebben kunnen veroorzaakt. Om deze hypothese te toetsen willen de archeologen verder onderzoek doen in de laboratoria van de Universiteit van Salento in Lecce, waarmee ze een samenwerkingsverband hebben.

Lees meer over