Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | We Are VU

Henk Strikkers,
8 maart 2016 - 15:12

Het zit de UvA tot nog toe niet mee in 2016. De slogan We Are U, die anderhalf jaar geleden nog met veel tromgeroffel werd aangekondigd, is verkozen tot op een na domste van Nederland. Enkel de compleet debiele slagzin van de Groninger universiteit, Born Leaders Reach for Infinity werd nog dommer geacht door de mensen die op de poll van Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten stemden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die universiteit direct een nieuwe campagne aankondigde met het motto Think Bold. De UvA liet weten daar voorlopig niet aan te beginnen.

Een week later werd bekend dat de Keuzegids Masters de UvA de slechtste masteruniversiteit van Nederland vindt. Zelfs de VU, voorheen steevast op de laatste stek, is de UvA voorbij gestoken. Je zou bijna denken dat er maar één universiteit is die profiteert van de bètasamenwerking. Daar komt nog bij dat de UvA juist een van de universiteiten is die de meeste masterstudenten aan de poort selecteert. Het lijkt een recipe for disaster: de meest ontevreden masterstudenten van het land in huis hebben en dan ook nog eens streng selecteren aan de poort. Het is dat de spoorstudenten nog steeds in de spits naar Amsterdam mogen komen van de HvA en de UvA, anders zou de bezettingsgraad van collegezalen binnenkort onder de 25 procent duiken.


Gelukkig komen er ook nog studenten naar de UvA die de universiteit een beetje decorum kunnen geven: de op een na jongste miljardair ter wereld bijvoorbeeld. De Noorse Katharina Andresen huurt ondanks een geschat vermogen van 1,2 miljard gewoon een studentenkamertje op het Amsterdamse Science Park, net zoals alle andere Amsterdam University College-studenten.


Dat AUC valt binnenkort onder de verzamelnaam Amsterdam Universities, waarmee de VU, de UvA en de HvA hun bestaande samenwerkingen beter willen uitlichten. Het moet ‘een overkoepelende huisstijl voor samenwerkingsverbanden’ worden en expliciet geen nieuwe samenwerking, zo wisten meerdere voorlichters ons op het hart te drukken. Maar goed ook, want een nieuwe slogan We Are VU ligt immers al te zeer voor de hand.