Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
opinie

De Week | Rolvastheid

Henk Strikkers,
9 februari 2016 - 14:42

Een geheel in het roze gestoken website waarbij per jaar staat aangegeven welke topfuncties er beschikbaar komen. Dat is volgens minister Bussemaker de ideale manier om meer vrouwen in topfuncties te krijgen. Maandag lanceerde ze die website, die ook voor meer transparantie moet zorgen. Als een bedrijf weinig vrouwen aan de top heeft, wordt dat ook direct zichtbaar op die site, is de gedachte.

Het is de volgende schijnbeweging van de minister waarmee ze net doet alsof ze de hegemonie van het old boys network wil doorbreken. Eerder deze week wilde ze vanuit het oogmerk van rolvastheid slechts toestaan dat studenten en medewerkers mee mogen praten in sollicitatiecommissies voor bestuurders. Een meerderheid voor de studenten en medewerkers in die sollicitatiecommissies vond Bussemaker echter onacceptabel. Daardoor kunnen de old boys in de raden van toezicht nog steeds bepalen wie van hun vriendjes ze als bestuurder benoemen.

Rolvastheid is een begrip zonder enige visie, een bevestiging van de status quo

Rolvastheid is een begrip zonder enige visie, een bevestiging van de status quo. Als ze op de HvA zouden pleiten voor rolvastheid wordt CMD-docent Charlie Mulholland of een andere man dit jaar weer Docent van het Jaar. In de zes jaar dat die verkiezing bestaat, gingen immers slechts bezitters van een Y-gen er met de prijs vandoor. Vorig jaar was er onder de zeven genomineerden slechts één vrouw, een trieste prestatie voor een hogeschool die zich presenteert als emancipatiemonitor.


Aan de Faculteit der Geesteswetenschappen hecht men niet zo veel waarde aan rolvastheid. Rudolf Valkhoff, die al een decennium of drie met ziel en zaligheid doceert en daardoor zijn wetenschappelijke werk liet versloffen, werd deze week immers definitief de deur gewezen. Jammer genoeg voor Valkhoff was zijn ontslag niet zo goed getimed. Als het een week eerder was gebeurd had men met die tweeduizend HvA-studenten die onder het motto Students in Motion met hun ziel onder hun arm door de stad dwaalden een flinke protestmars kunnen organiseren. Dan hadden zij ook nog een nuttige bijdrage aan de stad kunnen leveren, al is de vraag of de rolvastheid dat wel had toegelaten.