Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still van Youtube
opinie

D€ W€€K

Henk Strikkers,
2 februari 2016 - 13:52

Financiën zijn niet de sterkste kant van Udo Kock. Onder de verantwoordelijkheid van Kock, sinds 2014 wethouder van Financiën van Amsterdam, werden regelmatig fouten gemaakt in de financiële administratie van de gemeente. De laatste blunder is het kwijtmaken van ruim 106 miljoen euro.

Het spreekt voor zich dat Kock thuis niet de regie voert over het huishoudboekje; hij zou al tien keer failliet zijn verklaard. Gelukkig is zijn partner Calluna Euving beter met geld. Althans, dat is te hopen voor de UvA. De grote onbekende Euving werd vorige week namelijk uit het niets benoemd als universiteitssecretaris en daarmee wordt zij verantwoordelijk voor de volledige ondersteuning van het College van Bestuur.


Geen grote onbekende, maar wel een grote verrassing: zo voelde de benoeming van hoogleraar internationaal publiekrecht André Nollkaemper als decaan van de rechtenfaculteit. Als internationaal erkend topwetenschapper moet Nollkaemper zich de komende tijd vooral bezighouden met interne aangelegenheden. Er moet structureel vijf miljoen euro worden bezuinigd en wellicht vallen daarbij zelfs gedwongen ontslagen. Nu is Nollkaemper als expert natuurlijk bekend met het beoordelen van volkenrechtelijke mandaten, maar de vraag is of de onderhandelingen met Syrische opstandelingen even gemakkelijk zullen verlopen als die met de UvA-medezeggenschappers.

1.175 euro voor twee weken studeren, daar zou zelfs de medezeggenschap minstens één kritische vraag over stellen

Die medezeggenschappers beleefden vorige week hun finest hour. Zo konden ze eindelijk positief adviseren over de begrotingen van de commissies financiën, en democratisering en decentralisering. De medezeggenschappers zijn zo in hun nopjes met die twee commissies dat ze de begrotingen zelfs hadden goedgekeurd als Udo Kock budgethouder zou zijn geworden. Terwijl men van de instemming op de UvA-begroting een ware marathononderhandeling maakte, was men bij lange na niet zo kritisch op een ton die naar één of ander secretariaatje in Amersfoort gaat.

 

De HvA zet haar geld komend jaar op de summer schools. ‘We willen de HvA graag internationaal profileren. Summer schools zijn heel populair, en daar doen wij natuurlijk graag aan mee,’ zo klinkt het, terwijl de dollartekens in de ogen verschijnen. Het prijskaartje van zo’n summer school is immers niet mals. 1.175 euro voor twee weken studeren, daar zou zelfs de UvA-medezeggenschap minstens één kritische vraag over stellen.