Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Een democratisch milieu

Henk Strikkers,
26 januari 2016 - 13:35

Even leek de lente door te breken in Amsterdam, toen één van de UvA-werkgroepen haar concept-bestuursmodel voor de geesteswetenschappenfaculteit bekend maakte. Minder managers, het democratischer nemen van beslissingen, beslissingen nemen op een lager niveau; het moet de Bungehuisbezetters als muziek in de oren hebben geklonken

Het was dan ook op zijn minst ironisch te noemen dat nog geen vijf uur later bleek dat een verdere democratisering er waarschijnlijk niet in zit. De Tweede Kamer debatteerde donderdag uitgebreid over in hoeverre studenten en docenten meer invloed moeten krijgen op hun onderwijs. Hoewel het debat op een ander moment wordt voortgezet lijken de plannen van SP, D66, PvdA en Groen- Links om de status quo te doorbreken het niet te gaan halen. Enkel bij de benoeming van bestuurders zullen studenten en docenten waarschijnlijk meer worden betrokken.

 

Waar studenten in ieder geval niet bij werden betrokken was de benoeming van Louise Gunning als voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda. La Gunning mag naast haar werkzaamheden aan de UvA, bij Schiphol, bij het Concertgebouw, bij het VSB Fonds en in de Sociaal-Economische Raad vijf maanden lang lobbyen voor de wetenschap ‘en kruisbestuiving stimuleren’.

‘Denk aan het milieu voordat u dit bericht print,’ zo dienen HvA’ers hun mail voortaan af te sluiten

De kruisbestuiving tussen UvA en HvA lijkt zonder Louise Gunning wel eindelijk van de grond te komen, nu HvA-domeinen deze week faculteiten worden en de domeinvoorzitters zich decaan gaan noemen. Het Domein Economie & Management ging zelfs nog een stapje verder en wilde zo graag op UvA-tegenhanger Economie & Bedrijfskunde lijken dat het haar naam veranderde in Faculteit Business & Economie. Faculty of Business & Economics at the Amsterdam University of Applied Sciences, in het Engels. Snapt u het verschil met de Faculty of Economics & Business at the University of Amsterdam nog?

 

Gelukkig worden de naamswijzigingen serieus aangepakt bij de HvA. Iedereen kreeg afgelopen vrijdag een mail van de communicatieafdeling met daarin een handige pdf van hoe je een e-mailhandtekening kunt aanpassen, inclusief kekke ‘milieuregel’ in 8 pt arial italic. ‘Denk aan het milieu voordat u dit bericht print / Please consider the environment before printing,’ zo dienen HvA’ers hun mail voortaan af te sluiten. Het is te hopen dat het College van Bestuur de volgende keer ook aan het milieu denkt voordat ze bij de chauffeur in de auto stappen of naar Duitsland vliegen.