Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Vuurwerk

Henk Strikkers,
12 januari 2016 - 13:52

Als het gaat om het inluiden van het nieuwe jaar zijn er twee soorten mensen. Er zijn mensen die op oudejaarsavond al uitkijken naar het moment waarop ze met een kop koffie en een opgewarmde oliebol op de bank zitten mee te hoppen op de Radetzkymars van het Wiener Philharmoniker en er zijn mensen die de eerste uren van het nieuwe jaar doorbrengen met het aansteken van verregende of anderszins niet afgegane rotjes. Ook aan de UvA leidde het ordeverstorende geknal in de eerste week van het nieuwe jaar tot een clash.

Het academische jaar was niet eens goed en wel hervat, of drie leden van het immer heftig bonzende hart van ReThink UvA schreven in de Volkskrant dat docenten werden gepasseerd bij de keus voor een nieuwe collegevoorzitter. De vork bleef achteraf gezien anders in de steel te steken, maar de knal was er niet minder om.

 

Datzelfde gold voor de explosie van verontwaardiging over het diesdiner in het dure hotel Krasnapolsky. De uitnodiging was voor kerst de deur al uitgegaan, maar ieder vuurwerk afstekend kind weet dat het leuker is om iets te laten ontploffen wanneer dat eigenlijk niet mag. En dus weigerden in de dagen voor de dies eerst geesteswetenschappenhoogleraren en later ook medezeggenschappers en studenten aanwezig te zijn bij het diner.

Vanachter de gesloten deuren van Krasnapolsky steeg gejeremieer op

Vanachter de gesloten deuren van Krasnapolsky – of voor het decorum de Radetzkymars werd gedraaid zal altijd een raadsel blijven – steeg overigens eveneens gejeremieer op. In lijn met het financiële oordeel van de Onderwijsinspectie serveerde men een sober driegangendiner van eend, dorade en chocoladecake waarbij slechts twee glazen wijn op kosten van de universiteit genuttigd konden worden. Dat was bij lange na niet genoeg om de kater van de door The Voice of UvA/HvA-deelnemer Sebastiaan Proos verstoorde diesviering weg te spoelen. De kansen van Proos om als winnaar uit de bus te komen lijken na zijn castroëske toespraak overigens verkeken; vrijwel geen enkele hoogleraar draaide zich om op zijn stoel.

 

Zoals vaak gaf de HvA deze week het goede voorbeeld. Daar verbroederden docenten van het Domein Onderwijs & Opvoeding en studenten van de opleiding Horeca & Voeding boven zelfgemaakte stamppotten. Het prijskaartje was een fractie van dat van het diner in Krasnapolsky, en zelfs de hete bliksem gaf er geen gedonder.

Lees meer over