Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Keith Page (cc, via Flickr)
opinie

Mijn vader is een zwerver

Hadjar Benmiloud,
8 oktober 2015 - 07:31

Terwijl studeren steeds duurder wordt en werk vinden steeds onmogelijker, vraag je je vanzelf vaker af wat nou eigenlijk het doel is van studie en een diploma. Ik in ieder geval wel.

Beter dan mijn vader kan ik het niet doen. Die studeerde in de gouden dagen van Parijs aan de prestigieuze universiteit Sorbonne, en deed hier rustig (en druk feestend) zeven jaar over, wonend in een mooi appartement aan de prestigieuze Rue de l’Université, en kattenkwaad uithalend met zijn huisgenoten. Daar kunnen wij alleen van dromen. Dit alles om als beste van de klas te eindigen – dat is in Frankrijk een ding, de apenrots is overal. Met een felbegeerd architectendiploma op zak zou je denken dat het niet meer mis kan gaan.

'Wat moet je precies willen leren, wanneer je studeert voor een diploma?'

Maar het natuurhistorische museum ontwerpen, was te saai. Liever speelde mijn vader zoete R&B-liedjes, of draaide hij aan de knoppen in de toen steeds beter wordende opnamestudios. Met een gitaar en vijftig dollar op zak vertrok hij dus maar naar Hollywood, om zijn geluk te beproeven. Twintig jaar en een hoop – maar nooit genoeg – dollars verder, kwam hij tot de conclusie dat de creatieve industrie net zo hiërarchisch en saai is als het elitaire borrelnetwerk in Parijs. Hoe moeilijk kan het zijn om je plek te vinden, wanneer je een toegangsticket hebt voor alles?


Wat moet je precies willen leren, wanneer je studeert voor een diploma?


Mijn vader is nu, na al die tijd, heel gelukkig als straatmuzikant in Parijs. Andere mensen blij maken met muziek is beter dan ze chagrijnig maken met lelijke gebouwen. Hij verspreidt zijn klanken van motel naar motel trekkend als een pelgrim. Mijn vader is een zwerver. En ik ben trots op hem. Misschien is dat wat ik wil leren: hoe ik altijd nieuwsgierig blijf, en in alle omstandigheden een betekenisvol leven schep. Welke studie is dat?