Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Truien en afgeragde tenten

15 september 2015 - 14:17

Dan ben je Syrië ontvlucht, heb je zonder zwemvest je leven gewaagd op een boottocht, ben je een slidings makende Hongaarse cameravrouw gepasseerd als ware je Anwar El Ghazi – word je in Amsterdam geconfronteerd met een universiteit waar men bekvecht over de dingen die echt belangrijk zijn.

De hele discussie van voor de zomer werd deze week gedestilleerd tot een polemiek tussen Humanities Rally-voorman Arthur Berkhout en vicevoorzitter Hans Amman. ‘U liegt’ pareerde Amman een eerste linkse directe, ‘U weet niet wat er speelt,’ deelde Humanities Rally een volgende stoot uit.


Dit gehakketak zou ons bijna dat vluchtelingendebatje doen vergeten, maar dat is, zo’n vier jaar na de opstand in Syrië en duizenden drenkelingen verder, ook tot de marmeren hallen en linoleum lokaaltjes doorgedrongen. Voor veel studenten een signaal om busjes vol te laden met warme truien en op festivals afgeragde Quechua-tentjes. Mocht maatschappelijk engagement niet genoeg motivatie opleveren, dan doet de Alumnivereniging ook nog een duit in het zakje. Drieduizend euro om precies te zijn, te bekomen door een ‘alumnus met een opmerkelijk maatschappelijk initiatief.’

'Zet een bivakmuts op, kraak een universiteitsgebouw en we praten verder'

Dertien vluchtelingen op de HvA en zeven aan de UvA: niet bepaald een onderwijs-voor-iedereen-utopie, op duizenden vluchtelingen. Een zwik professoren startte daarom een petitie om ‘bureaucratische obstakels uit de weg te ruimen, geld en faciliteiten beschikbaar te stellen en initiatieven vanuit personeel en studenten te ondersteunen.’ Klinkt bekend, zal het College van Bestuur geschamperd hebben. Zet een bivakmuts op, kraak een universiteitsgebouw en we praten verder.


Voor een warmer welkom moet je als vluchteling naar het AMC. Daar ving men al eerder evacués op die een veilig heenkomen zochten, al ging het in dit geval slechts om een ondergelopen VU-ziekenhuis. Dat liep niet alleen op rolletjes, het onderzoek leed er totaal niet onder. De geneeskundigen maakten en passant een zelflerende nepneus die longziektes kan herkennen en een verbeterde versie van het Elektronisch Patiëntendossier. Maar, lieve vluchteling, de allerbeste keuze is toch de HvA. Dat is niet verrassend; op de gloednieuwe Knowledge Mile zien ze immers in iedere vluchteling een start-up.