Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

Dump je fiets

Emma Curvers,
25 augustus 2015 - 07:15
Deel op

De fiets wordt om vele redenen bezongen als het ultieme studentenvoertuig, meestal terecht. Slechts bij één levensdoel vormt de fiets de ultieme belemmering: seks.

 

In mijn onderzoek onderscheidde ik drie kernproblemen. Neem de volgende situatie, die we de T-splitser noemen: jij en je beoogde bedpartner staan buiten. De deal is nog verre van bezegeld en je weet dat die ander een compleet andere kant op moet. Het moment van actie glijdt voorbij terwijl je mijmert over een lekke band: dan bood je je bagagedrager aan (‘Duivendrecht? Geen probleem!’). Of beter nog, twéé lekke banden. Dan hield je een taxi aan, stopte het object van begeerte erin en riep je in het Arabisch ‘kinderslot!’. Nu fietsen jullie van elkaar weg, huilend.

'Eens in de zoveel tijd moet er iemand naast je liggen, anders is het leven bleker dan het licht in nachtbus 357.'

Een erger scenario is ‘de wegfietser’. Jullie fietsen samen en je hebt al drie afslagen gemist. Het begint sneu te worden, dus je zegt dat je maar eens afslaat. Wat? Er wordt niet afgestapt! De wegfietser grijpt het groene stoplicht aan om wild zwaaiend van jou weg te fietsen. Je wilt erachteraan, maar helaas houdt een greintje zelfrespect je tegen. Let op: trek niet de voorbarige conclusie dat de wegfietser niet wil. De fiets is slechts het ontsnappingsvoertuig van slimme fietsers die de veel ergere situatie 3 willen ontwijken: de cockblocker.

 

Er wordt wél afgestapt. Jullie weten allebei dat jullie willen tongen, maar de fiets vormt een fysieke blokkade. Het stoplicht is al zestien keer van groen op rood gesprongen en het wordt langzaamaan gênant, maar er is geen manier om dit galant te regelen, tenzij je het onding in de gracht gooit. In plaats daarvan volgt een onhandige omhelzing onder begeleiding van botsend metaal en fiets je, opnieuw, alleen naar huis.

 

Het komt erop neer dat de fiets zorgt voor te veel onafhankelijkheid en onafhankelijkheid is de vijand van de hook-up. Wie is er nou echt onafhankelijk? Helemaal niemand. Eens in de zoveel tijd moet er iemand naast je liggen, anders is het leven bleker dan het licht in nachtbus 357. Tenzij je een fullproof voorbehoedsmiddel zoekt, heb je dus geen fiets. Of ten minste een zakmes.