Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het plan van de Asva voor het nieuwe café op Amstelcampus is niet geselecteerd door de HvA. Een gemiste kans, zegt Hanne Spelt van de Asva, die het café kritisch blijft volgen. 'Studenten zitten niet te wachten op koffie van vier euro'.

Na vier jaar studeren lijkt het een goed moment voor een evaluatie van mijn studietijd. Wat heb ik er allemaal aan gehad? Het klinkt cliché, maar ik blijf erbij dat studeren meer is dan in de collegebanken zitten. Interessante colleges en leerzame boeken zijn onderdeel van het studentenbestaan, maar minstens zo belangrijk is alles wat buiten de collegezaal gebeurt.

Een kopje koffie met een docent, een discussie met een studiegenoot of een biertje bij je studievereniging zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden tot ontwikkeling die een student krijgt. Uiteenlopend als deze mogelijkheden zijn, ze hebben allen één ding nodig: een goede plek om ze uit te voeren.

De Hogeschool van Amsterdam zag ook in dat de ontwikkeling van studenten niet stopte bij de deur van de collegezaal. Vandaar dat de bouwput aan de Wibautstraat over niet al te lange tijd het kloppende hart van de zogenaamde Knowledge Mile van de hogeschool moet worden. En deze campus moet meer zijn dan alleen een werk- en leeromgeving. Het moet een plek worden die er niet alleen voor studenten en medewerkers is, maar ook voor de directe omgeving. Lekker netwerken onder het genot van een kopje koffie of een biertje.

Dat is ook hard nodig, want zo’n campus kan een anonimiserende werking hebben. Kil beton, ijzige wind; zo blijft de HvA-student niet hangen. De Amstelcampus moet iets hebben wat studenten bindt, iets domeinoverschrijdends. Een plek waar de student zich thuis voelt, overdag studeert en ’s avonds evenementen bijwoont.

Een huiskamer waar de student heen kan buiten lestijden. Een café voor en door studenten. Een prachtig idee, maar horeca-exploitatie behoort niet tot het takenpakket van de hogeschool. Er werd een bloedstollende wedstrijd opgezet, met als hoofdprijs de exploitatie van een café aan de Wibauthof.

De zoveelste Starbucks of Coffee Company gaat deze functie niet vervullen. Een commerciële uitbater gaat voor de winst, is qua sfeer geen aanvulling op de rest van de campus en heeft geen oog voor het grotere doel van de gemeenschap die de HvA is. Asva greep deze kans aan om een plek te ontwerpen waar zelfontplooiing bovenaan staat.

Dat studenten niet zitten te wachten op een kopje koffie van vier euro, een avondmaaltijd voor twintig en een biertje van twee vijftig, bleek uit onderzoek dat Asva deed onder studenten. Samen met studieverenigingen en medezeggenschapsraden stelde Asva een manifest op, dat uiteindelijk ten grondslag lag aan de visie voor het Asva-café.

Voorop stond dat het een plek wordt van studenten voor studenten, met een open karakter. Een café dat bijdraagt aan de gemeenschapsvorming van de HvA en dat een plek is voor activiteiten van studieverenigingen, studenten en docenten.

De beste manier om de wensen van studenten te vervullen is om de student zelf de regie in handen te geven. In deze gedachtegang werden we gesteund door Stichting Kriterion, bekend van Studio/K, Kriterion en ’Skek. Samen maakten we een bedrijfsplan voor een studentbestuur en verschillende commissies die de continuïteit en de sfeer van het café zouden waarborgen.

Een activiteitencommissie voor de invulling van het programma (van TED Talks tot Docent van het Jaar-verkiezingen, maar ook ruimte voor studieverenigingen), een sfeercommissie die ervoor zorgt dat de uitstraling en sfeer een directe afspiegeling van de HvA is, een keukencommissie met als hoofddoel gezond en duurzaam voedsel en een barcommissie die verantwoordelijk is voor de uitbating. En dit allemaal zonder winstoogmerk, zodat zo veel mogelijk geld benut kan worden door studenten. Winst voor de HvA, en winst voor de student.

Twee weken geleden hoorden we dat Asva op het nippertje niet bij de laatste drie gegadigden zit. De HvA meende dat onze focus te weinig op de buurt lag en te veel op de student, en dat we ondanks de samenwerking met Kriterion over te weinig horeca-ervaring beschikten.

Wel waren er veel lovende woorden over onze visie op het café en de rol die dit volgens Asva moet vervullen binnen de Amstelcampus. Asva zal de stem van de student blijven vertegenwoordigen en dus kritisch meedenken over de plannen die er komen voor het café. Want de Amstelcampus moet ruimte bieden aan de zelfontplooiing die voor studenten zo enorm belangrijk is.

Hanne Spelt is vicevoorzitter van Asva Studentenunie.