Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
opinie

‘Docenten worden nog steeds afgescheept met flexcontracten en overwerk’

Theo Warnier,
30 mei 2018 - 13:19

Wijsbegeertestudent Theo Warnier nam deze maand afscheid van een docent die na twee jaarcontracten weg moest bij de UvA. ‘Het wordt tijd dat het bestuur van de UvA de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van haar medewerkers voorop stelt,’ vindt hij.

De laatste collegeweek is inmiddels afgelopen en de zenuwen van studenten spelen weer op vanwege de tentamens: hard aan het werk dus! Voor mij zijn de tentamens echter niet hetgene waar ik me het drukst over maak. Het is de toekomst van de vakken die ik deze week afsluit en de vakken die mij na de zomer weer te wachten staan.

 

Geen vast contract

Zoals veel studenten moest ik immers de voorbije week afscheid nemen van een docent, die naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar geen les meer zal geven aan de UvA, omdat hij geen vast contract krijgt. Deze docent is zwaar overwerkt.

‘Volgend jaar worden er meerdere verplichte vakken in het eerste en tweede jaar wijsbegeerte door louter nieuwe docenten gegeven’

Dit nalatige beleid van het UvA-bestuur heeft als gevolg dat er meerdere verplichte vakken in het eerste en tweede jaar van de bachelor wijsbegeerte volgend jaar door louter nieuwe docenten zullen worden gegeven. Deze verplichte vakken behoeven elk jaar opnieuw docenten. Het is raar dat hier geen vaste mensen voor zijn en er elke twee jaar weer nieuwe docenten moeten worden aangenomen uit angst om mensen een vast contract te geven.

 

Ervaring essentieel

Het is essentieel voor een vak dat de docent, die de colleges geeft, ervaring heeft in het vak zelf. Het CvB ziet dat echter anders. Zij voert liever nog een extra ronde bezuinigingen door op de geesteswetenschappenfaculteit en ververst de docenten elke twee jaar opnieuw vanwege het flexcontractbeleid.

 

Geert ten Dam, bestuursvoorzitter, bepleit echter iets heel anders in een gedeeld interview met rector Karen Maex op Folia.nl:

 

‘We hebben gezegd dat docenten in principe vast aangesteld worden, tenzij in een individueel geval reden is om daarvan af te wijken, en dat moet dan ook individueel beargumenteerd worden. Dus we hebben eigenlijk het beleid voor flexibel personeel 180 graden gekeerd. Het is dus niet “tijdelijk, met vast als uitzondering”. Het is andersom nu.’

‘Ons huidige onderwijs zou niet functioneren als docenten niet onbetaald zouden overwerken’

Een 180 graden-draai of niet, de realiteit ziet er nog steeds uit als voorheen: docenten krijgen voornamelijk flexcontracten, zijn gewend om overuren te werken, en worden de deur gewezen zodra er een vast contract aan te pas moet komen om ze nog in dienst te houden.

 

Goodwill

Overigens zou ons huidige onderwijs – wat Karen Maex in hetzelfde interview beschrijft als ‘topkwaliteit voor een lage prijs’ – niet functioneren als docenten niet onbetaald zouden overwerken. Er wordt een beroep gedaan op de goodwill van docenten die hun studenten niet in de kou willen laten staan.

 

Het zijn dus niet alleen de zorgwekkende bezuinigingen die het probleem zijn binnen universiteiten; er heerst ook een structurele toestand van ontkenning binnen het CvB, dat geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de slechte kwaliteit van het onderwijs, waar het bestuur samen met de minister wel degelijk de verantwoordelijkheid voor draagt.

Het wordt tijd dat het bestuur van de UvA de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van haar medewerkers voorop stelt. Op dit moment is er namelijk geen sprake van een duurzaam beleid, maar van een uitbuitend beleid dat in dreigt te storten.

 

Theo Warnier is eerstejaars student wijsbegeerte en is betrokken bij Humanities Rally.