Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Tragedies

Henk Strikkers,
7 november 2017 - 12:59
Betreft
Deel op

Soms heb je van die situaties waarbij de tranen je in de ogen springen. Vorige week hadden we zo’n moment, toen we Rudolf Valkhoff belden.

Valkhoff, docent algemene cultuurwetenschappen, of beter gezegd voormalig docent algemene cultuurwetenschappen aan de UvA, was misschien wel hét gezicht van de bezetting van het Maagdenhuis. Na die bezetting werd hij de laan uitgestuurd, omdat hij zich niet wilde schikken naar een nieuw curriculum, en bemiddelingspogingen mislukten. Hij vocht het ontslag aan bij de rechter, maar dat bleek tevergeefs. Toen we hem spraken was er van zijn bekende vechtlust weinig meer over. ‘Het is geen vrolijke dag voor mij,’ zei Valkhoff.

Een handjevol studenten en honderden brugklassers zorgden toch nog voor een lichtpuntje in een moeilijke week

En er kwam nog meer triestigheid boven tafel deze week. We wisten al dat de brand in de Diemense paarse flat waarbij UvA-filosofiestudent David Swart deze zomer het leven liet, was aangestoken, maar deze week werd bekend dat het waarschijnlijk ook nog gedaan was om iets triviaals als geld. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de verdachten Gilermo I. en Simona I. het appartement van Simona met een brandbom in lichterlaaie zetten. Vervolgens zou het duo met een veel te forse schadeclaim de verzekering hebben willen oplichten.

 

De geschiedenis van de Marouane Memorial is er ook één die doorspekt is van tragedies. Zeven jaar geleden ontstond de ‘sport-totathlon’ voor brugklassers als eerbetoon aan Marouane Malouk, een ALO-student die tijdens zijn studie plotseling overleed aan een hersenbloeding. ‘Marouane hield zich in Osdorp veel bezig met buurtkinderen, om hen te laten sporten. Hij had een aantal uitgangspunten: acceptatie, samenwerken, verbroedering, respect en fair play,’ zei een medestudent. Datzelfde geldt voor Ajacied Abdelhak Nouri, die vorig jaar de speciale gast was bij de Memorial en alle aandacht van de aanwezige brugklassers opeiste, maar inmiddels is ook het jongensboekverhaal van ras-Amsterdammer Nouri veranderd in een drama.

 

Toch was er dit jaar weer een groep ALO-studenten die met goede moed de handen uit de mouwen stak om de brugklassers een leuke dag te bezorgen. ‘Het is de bedoeling dat ze samenwerken, niet dat ze tegen elkaar strijden.’ En zo zorgden een handjevol studenten en honderden brugklassers toch nog voor een lichtpuntje in een moeilijke week.

Lees meer over