Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: iStock
opinie

Op z’n Duits | Volgens de regels buiten de pot pissen

Linda Duits,
3 november 2017 - 07:51

Polyamorie is in. Media staan vol met pleidooien voor en verslagen van meervoudige liefdesrelaties. De boodschap voor progressieve mensen is dat je in ieder geval moet verkennen hoe het is om met wederzijdse instemming meerdere liefdesrelaties aan te gaan.

Daarin doet polyamorie een beetje denken aan het politiek lesbisch zijn uit de Tweede Golf. In de jaren zeventig werd je als feminist niet serieus genomen als je niet had onderzocht hoe het was om – in de taal van toen – te vrijen met een vrouw. Heteroseksualiteit was geen keuze, maar was maatschappelijk opgelegd. Je was het aan jezelf en de goede zaak verplicht om de andere kant te proeven. Vergelijkbaar stellen polyamoristen van nu, zoals Simone van Saarloos, dat monogamie opgelegd is. We groeien op in een wereld waarin dat ons wordt voorgehouden als enige mogelijkheid.

 

Van Saarloos schreef het pamflet Het Monogame Drama en het voorwoord voor de Nederlandse vertaling van het populaire Future Sex. Daarin beschrijft journalist Emily Witt nieuwe seksuele omgangsvormen, kenmerkend voor grootstedelijke hoogopgeleide millennials. Polyamorie is een onmisbaar thema.

In de vele stukken over polyamorie valt op hoeveel werk het is. De logistiek is complexer dan die van een oud-Zuidgezin met meerdere pubers

De polyamoristen willen zich met meerdere mensen verbinden – Simone van Saarloos noemt zichzelf ‘een single in verbinding’. Dat is een hele klus. In de vele stukken over polyamorie valt op hoeveel werk het is. Praten is cruciaal en moet dus vaak en vooral gestructureerd gebeuren. De logistiek is complexer dan die van een oud-Zuidgezin met meerdere pubers. Als de vanzelfsprekende schijnveiligheid van monogamie ontbreekt, moet er hard gewerkt worden.

 

Polyamoristen hebben daarom veel regels. Er zijn talrijke handboeken op de markt die houvast moeten geven. The Ethical Slut is wellicht de meest bekende, en biedt allerlei praktische handvaten. Wie denkt dat polyamorie een makkelijke manier is om vreemd te mogen gaan, komt dus bedrogen uit.

 

Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kan je testjes doen om erachter te komen of polyamorie bij je past. 7 Signs You Might Be Hard-Wired for Monogamy, kopte Cosmo laatst in een aardige omdraaiing. Ook wetenschappers houden zich hiermee bezig. In een recent artikel in het Journal of Bisexuality worden persoonlijkheidsdimensies (de bekende big 5) van ‘consensuele non-monogamisten’ geanalyseerd. Mensen met een actieve verbeelding, een voorkeur voor variatie en een drang om nieuwe ervaringen op te doen stonden positiever tegenover non-monogamie. Wat vooral interessant is aan de studie is dat de apart gemeten neiging tot gehechtheid veel minder sterk een rol speelde dan de persoonlijkheidsdimensies. Veelgehoorde kritiek op polyamorie is dat een tijdelijke fase zou betreffen. Dat overkomt ook de mensen die Emily Witt vastlegt in haar boek.

 

Maar tijdelijkheid is geen reden om iets niet te proberen – zo was mijn dronkenschap zaterdag ook tijdelijk maar daarmee niet minder plezierig. Weet wel: na dronkenschap volgt onverbiddelijk een kater, ongeacht of je nou bier of wijn dronk. Evenzo volgt na liefde, of je nou monogaam of polyamoreus was, onvermijdelijk verdriet.