Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

De Week | Ongeluk

Henk Strikkers,
17 oktober 2017 - 13:22

Regeren is vooruitzien, ook op de Folia-redactie. Daarom hadden we op vrijdagochtend 13 oktober om negen uur een bericht klaar over vrijdag de dertiende, met bijgeloof-expert Frenk van Harreveld. Tot het ongeluk ons overviel.

Of ja, eigenlijk de UvA. Op de bovenste verdieping van het fonkelnieuwe gebouw van de rechten­faculteit schoten sprinklers aan en die zetten de bovenste vier – het Chinese ongeluksgetal, mind you – van de tien verdiepingen blank. Liften werden afgesloten, afdelingen onbegaanbaar verklaard en computers moesten uit blijven. En dat allemaal op vrijdag de dertiende, je zou bijna denken dat er zwarte magie in het spel was.

‘Ik ga echt niet in een kantoor zitten, zie je mij dat doen?’

Dat lijkt ook bij Marina het geval. De schelle kantinejuffrouw van het voormalige Atriumcafé werd ziek, haar café ging dicht en dan dreigde ze ook nog in een grijs kantoorbaantje te belanden. ‘Ik ga echt niet in een kantoor zitten, zie je mij dat doen,’ zei ze haar baas. En geef haar eens ongelijk. Sinds een paar weken heeft Marina haar heksenketel ingeruild voor de Leeuwenkuil in het P.C. Hoofthuis. Toch is ze er niet zo gelukkig als op haar oude plek. ‘Op zich heb ik mijn eigen stukje, maar het zal nooit meer zo leuk en gezellig zijn als in het Atriumcafé.’

 

Toch was vrijdag de dertiende niet voor alle UvA’ers en HvA’ers een treurige dag. Voor student media, informatie & communicatie Lisa van Zuijlen had 13 oktober 2017 namelijk een gouden randje. Zij werd live op televisie uitgeroepen tot het nieuwe koffermeisje van het tv-programma Miljoenenjacht. Dat betekent dat ze in een ‘echt supermooi’ gouden jurkje ‘dat helemaal mooi glimt’ met een gouden koffertje in de hand een gouden trap mag aflopen.

 

Was de inhoud van één zo’n koffertje maar voor UvA-hoogleraar Rens Bod. Hij is een actie gestart voor meer geld in het hoger onderwijs. Niet voor zijn eigen miljoenenjacht, maar zodat universiteiten meer docenten kunnen aannemen. Bod kondigde al een actiedag aan en liet zelfs het woord staking vallen. Een datum had hij nog niet, maar wij geven hem vast een tip: in april is er weer een vrijdag de dertiende.

Lees meer over