Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
opinie

Op z'n Duits | Het internet weerhoudt jongeren van seks

Linda Duits,
20 juni 2017 - 10:41
Deel op

Een spectaculaire verandering in de seksualiteit van jongeren! Mijn hart ging sneller kloppen toen ik de WhatsApp kreeg. Iedere vijf jaar voert Rutgers, hét kenniscentrum voor alles dat met seks en seksualiteit te maken heeft, een groot onderzoek uit naar de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. Dat maakt het mogelijk ontwikkelingen in de tijd zien. Meestal zijn er weinig verschuivingen, nu was er een Opzienbarend Resultaat meldde mijn bron. Zou het loslopen?

Jongeren worden steeds braver. Dat blijkt uit zo’n beetje alle onderzoeken die er onder hen gedaan worden. Ze roken minder, drinken minder, slopen minder bushokjes en worden minder vaak tienermoeder dan de generaties voor hen. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor bijvoorbeeld België en de Verenigde Staten. Als er een Opzienbarend Resultaat was, hoe zou dat dan passen in deze trend?

 

Jarenlang was de leeftijd waarop jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap hadden stabiel. In 2012 had met 17,1 jaar de helft van de jongeren het gedaan. Let op: dat is dus niet de gemiddelde leeftijd. Die is namelijk niet te bepalen, omdat er ook jongeren zijn die maagd blijven tot na hun 25ste. Zeventien-en-een-beetje is een keurige leeftijd om je maagdelijkheid te verliezen. Je hebt dan al wat kunnen experimenteren en je bent wat zekerder van jezelf en je lichaam.

Als je niet bij elkaar in de buurt bent, kun je ook niet aan elkaar zitten

Jongeren nu blijken te wachten, toont het rapport, en dat verschil is inderdaad spectaculair: van 17,1 naar maar liefst 18,6 jaar. Anderhalf jaar later dus dan de groep die in 2012 jong was. Dat is geen toevalstreffer in een kleine steekproef: ruim 20.000 jongeren namen deel aan de studie. Het gaat bovendien niet alleen om geslachtsgemeenschap, ook met andere vormen van seks beginnen deze jongeren later.

 

Het past allemaal goed bij de verbraving van de jeugd. De grote vraag is natuurlijk: waarom? Het is logisch om zaken met elkaar in verband te brengen: als jongeren meer hechten aan liefde en relaties, lijkt het logisch dat ze wachten met de eerste keer vaginale penetratie. Ook verminderd drankgebruik kan ermee verband houden. Dat zijn goede hypotheses die vast en zeker een deel van het verschil verklaren. Zelf leg ik – alleen voor deze ene keer – de schuld bij de media. Digitalisering zou de jeugd wel eens kunnen weerhouden aan elkaar te voelen.

 

Jongeren brengen meer en meer tijd met elkaar online door. Dat komt niet alleen omdat technologie dat mogelijk heeft gemaakt, maar ook omdat ouders de fysieke bewegingsruimte van kinderen meer en meer beperken. Als je niet bij elkaar in de buurt bent, kun je ook niet aan elkaar zitten. Denk daarbij niet dat ze dat lichamelijk liefkozen hebben ingeruild voor virtueel flikflooien. Ander recent onderzoek laat zien dat cyberseks een ongebruikelijke activiteit is voor Nederlandse jongeren.

 

Braaf is een negatief woord. Ik weet nog niet of ik het slecht vind dat jongeren wachten. Seks is er om van te genieten, dus stel het niet uit. Tegelijkertijd is seks alleen leuk als je er klaar voor bent. De jeugd van tegenwoordig is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wanneer dat is.