Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Import

Henk Strikkers,
30 mei 2017 - 12:47

In Nederland mag de UvA dan de meest avantgardistische onder de universiteiten zijn, de universiteit lijkt steeds meer uit het buitenland te importeren.

Zo’n vijfduizend studenten, bijvoorbeeld. De schrik moet de inschrijvingentellers om het hart zijn geslagen toen ze op 1 mei uit hun winterslaap ontwaakten en keken naar de tussenstand. Het aantal aanmeldingen van eerstejaars voor volgend jaar was met 50 procent gestegen en het aantal aanmeldingen vanuit het buitenland meer dan verdrievoudigd. De ouderejaars UvA’ers die al neerkijken op accenten van buiten de ring kunnen zich komend jaar verheugen op totaal onverstaanbare studenten die vragen naar het Binnerguesthausterrien.


Ook Thijs Binnenkade had voor zijn partij Roede goed naar de successen van buitenlandse politici gekeken. Met zijn Make America Great Again-petje, zijn 4chaneske memes en zijn verheerlijking van Pinochet leek Binnenkade vooral uit te zijn op relletjes. Zijn collega-studenten van de geesteswetenschappenfaculteit waren daardoor eerder getergd dan overtuigd om op hem te stemmen. Binnenkade vond 67 medestanders, maar dat bleek onvoldoende voor een zetel in de facultaire studentenraad.

Wij kunnen niet wachten tot de bordjes ‘Virginhouse’, ‘P.C. Headhouse’ en ‘Spiderhouse’ worden opgehangen

Zo matig als de score van Roede was, zo goed scoorde HvASamen, de enige partij die nog bestaat op de HvA. Twee op de drie stemmende HvA-studenten koos voor een kandidaat van de partij die drie dagen voor het einde van de verkiezingen pas haar verkiezingsprogramma bekend maakte. Daarop gewezen riposteerde de voorzitter op Trumpiaanse wijze dat de standpunten al eerder bekend waren, maar dat het schrijven van een verkiezingsprogramma veel tijd kostte.


En dan hebben we het niet eens over het belangrijkste product dat de UvA en HvA importeren: de Engelse taal. De groei van het aantal Engelstalige opleidingen is namelijk de belangrijkste oorzaak van al die nieuwe studenten die de UvA trekt. En dat heeft zijn gevolgen: het inwerktraject van de studentenraden van de UvA is komend jaar Engelstalig en de lijsttrekker van UvASociaal wil zelfs dat de universiteit volledig tweetalig wordt. Met het Dunglish dat op Roeterseilandcampus veelal wordt gesproken moet dat helemaal goed komen. Wij kunnen alvast niet wachten tot de bordjes ‘Virginhouse’, ‘P.C. Headhouse’ en ‘Spiderhouse’ worden opgehangen.

Lees meer over