Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Een goede speech

Henk Strikkers,
11 april 2017 - 11:58

Wat is het geheim van een goede speech? Spanningsopbouw, authenticiteit en contact met het publiek, zal een coach je vertellen. Als je het zo bekijkt had de oude punker Martin Atkins de beste speech van de HvA Onderwijsconferentie, ook al ging die eigenlijk nergens over.

Aan Atkins’ verhaal zat geen kop en geen staart, maar ach, hij gooide een zak vol KitKats en muffins de zaal in. Wat wil je als HvA-medewerker nog meer op je jaarlijkse schoolreisje? De tanden werden rücksichtlos in de goudbruine muffins gezet, totdat Atkins riep dat zijn sperma door het deeg was gemengd. Sinds de beelden van de Maagdenhuisbezetting de hogeschool bereikten, hebben we HvA’ers niet meer zo vies zien kijken.

Als je niet beter zou weten en de krakerige stem even negeert, zou je denken dat je met een studentenleider te maken hebt

Atkins was niet de enige nestor die deze week het gehoor zonder veel moeite op zijn hand kreeg. Een dag later wist ook de 85-jarige Jan ‘touwtje uit de brievenbus’ Terlouw studenten van nog geen kwart van zijn leeftijd mateloos te boeien, met zijn verhaal over investeren in onderwijs, optimisme, vertrouwen en duurzaamheid. Als je niet beter zou weten en de krakerige stem even negeert, zou je denken dat je met een studentenleider te maken hebt.

 

Wat dat betreft kan Tariq Sewbaransingh, voormalig voorzitter van UvA’s studentenraad en de aankomende voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, nog wel wat leren van Terlouw. Tijdens de Maagdenhuisbezetting was Sewbaransingh als voorzitter van de studentenraad namelijk nauwelijks in staat om een weerwoord te formuleren tegen de bezetters. Bovendien is het maar de vraag hoe het gesteld is met zijn authenticiteit, wanneer hij als voormalig D66-fractiemedewerker ageert tegen het leenstelsel, of als hij als schrijver van het rapport over de toekomst van de prestatieafspraken gaat protesteren tegen nieuwe afspraken.

 

Wellicht kan hij daarvoor in de leer bij HvA-docent van het Jaar Youssef El Bouhassani. Hoewel die nog geen doceerbevoegdheid heeft, ging hij dit jaar met de hoofdprijs naar huis. ‘Dat laat in ieder geval zien dat passie voor je vak als docent het belangrijkste is,’ zei hij. Als Sewbaransingh ook zijn passie gaat overbrengen moet het niet moeilijk zijn de succesvolste Amsterdamse LSVb-voorzitter van de laatste jaren te worden.