Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wikimedia Commons
opinie

De Week | Guerrilla

Henk Strikkers,
28 maart 2017 - 12:03

Als je iets leuker wil maken dan het daadwerkelijk is moet je er ‘­guerrilla’ voor zetten. Sollicitatiecoach Michel Jansen weet dat.

Niemand komt tijdens het HvA Career Event af op een workshop solliciteren, maar noem het een workshop guerrilla-solliciteren en de zaal zit vol. Voeg daar een scheutje muziek aan toe (‘Dress like Sinatra, act like Tupac’), geef een advies waar iedereen zich in herkent (‘Wees een ideale combinatie van Calimero en Donald Trump’), trap nog een open deur in (‘Ga je niet gedragen als een Ernie als je bij Bert solliciteert’) en hoppa, mensen gaan weg met het idee iets heel nieuws te hebben geleerd.

We wilden toch competente rebellen? Noem de AFS een guerrilla-samenwerking en de studentenraad zal zeker niet meer tegen stemmen

Je kunt er veel over zeggen, maar als je op de positieve reacties afgaat was de workshop een succes. Wellicht zou het bestuur van de UvA er een les uit kunnen trekken. Een fusie met de VU klinkt oersaai en ‘verhuizen naar de Zuidas’ klinkt nog meer corporate dan een tabel uit een jaarverslag. Wat de UvA zou moeten doen is inzetten op guerrilla-samenwerking. Direct ontspruit het beeld van een laagdrempelige samenwerking zonder bestuurders, een constructie waarin medewerkers die elkaar mogen elkaar opzoeken en degenen die elkaar niet mogen elkaar lekker blijven mijden. We wilden toch competente rebellen? Noem de AFS een guerrilla-samenwerking en de studentenraad zal zeker niet meer tegen stemmen.

 

De medezeggenschapsraad van de HvA heeft de guerrillastrategieën binnen de raad al geoptimaliseerd, zo vaak lijken ze elkaar de tent uit te vechten. Dat beeld naar buiten toe presenteren lukt echter minder goed. Deze weken kunnen studenten zich namelijk kandidaat stellen voor de verkiezingen in mei, maar volgens voorzitter Pieter Claeys is het aantal aanmeldingen vooralsnog ‘dramatisch laag’. Misschien moet de CMR zich hernoemen tot Centrale Guerilla Raad. Een beetje muziek toevoegen (bijvoorbeeld ‘Dat is Money’ van Ali B. en Ronnie Flex), een omschrijving geven waar iedereen zich in herkent (Wil jij betere lessen?), een open deur in trappen (Hadden we al gezegd dat je betaald krijgt?) en hoppa, iedere student zal zich aanmelden.

Lees meer over