Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Richard Potts (cc, via Flickr)
opinie

Op z'n Duits | Superieure seks

Linda Duits,
21 oktober 2016 - 08:21

In onze superieure cultuur moeten nieuwkomers leren dat wij vrouwen respecteren. Vrouwenrechten zijn namelijk naast LHBT-rechten dé vaandeldragers van Westerse beschaving. Er wordt daarom flink ingezet op seksuele voorlichting voor vluchtelingen. Dat valt niet mee, niet in de laatste plaats omdat wij natuurlijk helemaal niet zo precies weten wat onze seksuele moraal inhoudt.

In oneliners is die duidelijk: respect dus, en ‘handen af van onze vrouwen’. ‘Niet verkrachten’ is best wel een heldere stelregel. Na de massa-aanranding in Keulen op Oudejaarsavond was vrijwel iedereen het erover eens dat het prioriteit had asielzoekers dat direct te onderwijzen.

 

Maar met ‘niet verkrachten’ alleen kom je er niet. Dat leren we ‘onze’ jongens en mannen ook, maar dat weerhoudt ze er niet van het te doen. Verkrachting gebeurt zelden door een enge man die opspringt uit de bosjes. Veel vaker is er sprake van ongewenste handelingen door iemand die je kent. Toen vrouwen massaal op Twitter hun ervaringen met seksueel geweld deelden onder de hashtag #zeghet, kregen ze te horen dat ze niet zo in een slachtofferrol moesten duiken.

Ook lijsttrekkers als Baudet en Roos zijn ‘daar moet een piemel in’-roepers

Terwijl in de Verenigde Staten mogelijk een man president wordt die het aanranden van vrouwen doodnormaal vindt, hebben wij onze eigen ‘daar moet een piemel in’-roepers. Dat zijn niet alleen PVV-idioten, maar ook nieuwe lijsttrekkers Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Jan Roos (VNL). Precies die mensen die hard roepen dat nieuwkomers onze moraal moeten aanleren. Je houdt je hart vast.

 

Het merendeel van de regels voor seksuele omgang is ongeschreven. Je moet dingen ‘aanvoelen’. Dat gaat snel mis. Heteromannen zijn slecht in communiceren wat ze willen, heterovrouwen weten vaak niet eens wat ze lekker vinden. Bovendien worden die regels ook betwist. Elk jaar zijn er discussies of meisjes op school korte broekjes mogen dragen. Porno kijken vind ik heel normaal, maar genoeg landgenoten willen dat ontmoedigen dan wel verbieden.

 

Er is geen sprake van een seksuele monocultuur in Nederland die we simpelweg kunnen overdragen. Niet iedereen vindt het een goed idee om open over seks te zijn of de nadruk te leggen op seksueel plezier. Zo protesteerden ouders tegen het SchoolTV Weekjournaal dat erecties aan bod liet komen. Het wordt nog veel complexer als we ook seksuele diversiteit willen meenemen: aandacht voor LHBTs is tegenwoordig in het onderwijs verplicht, maar recent onderzoek laat zien dat scholen op dat vlak maar wat aanklooien. Dat is irritant, maar ook eigen aan ons onderwijssysteem.

 

In Duitsland en België wordt voor vluchtelingen de website Zanzu gebruikt. Hij is beschikbaar in dertien talen en beoogt ‘cultuurneutrale informatie over seks’ te geven. Dat gaat redelijk als het gaat om feitelijkheden, maar wat nou juist zo goed is aan Nederlandse seksuele voorlichting is de erkenning dat seks om veel meer draait dan weten waar het gaatje zit.

Lees meer over