Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | What year is it?

Henk Strikkers,
4 oktober 2016 - 15:17

What year is it?’ De meme van Robin Williams uit de film Jumanji schoot deze week even door het hoofd toen bleek dat de Gemeenschappelijke Ondernemingsraad voor Centrale Eenheden (GOR) een twitterverbod had ingesteld.

Leden mochten niets meer uit of over de ondernemingsraad de wereld insturen via sociale media, omdat dat ook negatieve berichtgeving kan bevatten. En dat moeten we natuurlijk niet willen met zijn allen, was de boodschap. GOR-lid Linda Schaap, die naar eigen zeggen vrijheid met een kapitale V schrijft, vond het genoeg en vertrok met slaande deuren.


Het is maar goed dat Schaap nooit lid is geworden van Vindicat, want dan had ze waarschijnlijk de naam van de vereniging nooit meer met een kapitaal geschreven. Wie daar uit de school klapt over de ontgroeningen krijgt namelijk niet alleen de hoon van de hele Groninger goegemeente over zich heen, maar ook nog eens een boete van 25.000 euro. Een verbod om tweets te sturen naar 266 volgertjes is er niets bij.

Voor je het weet staat naast Maex’ foto ineens haar telefoonnummer, een afvinkhokje en een aantal sterren

Het mystieke corps en ontgroeningen zijn altijd een dankbare zondebok en dus klommen studenten Jouke Huijzer en Yvo Greijdanus in de pen om maar eens korte metten te maken met de financiële ondersteuning die de UvA de corpora geeft. En niet alleen dat, rector magnificus Karen Maex moest ook maar eens ophouden met het schrijven van voorwoorden in almanakken. Voor je het weet staat naast haar foto ook ineens haar telefoonnummer, een afvinkhokje en een aantal sterren, moeten Huijzer en Greijdanus gedacht hebben.


Bij de HvA zou dat direct hebben geleid tot actie bij het platform Inclusie. In goed HvA-newspeak heeft de HvA namelijk een commissie Diversiteit opgericht die geen commissie Diversiteit mag heten. En omdat ze op de HvA iedereen lekker willen doodknuffelen, maakte men er een inclusief platform van: een soort ieder1, maar dan voor studenten die hun keppeltje niet meer op durven in de les omdat ze rotopmerkingen naar hun hoofd krijgen, of voor docenten die de problematiek in het Midden-Oosten niet meer durven te bespreken. De HvA is niet van de harde lijn maar gaat zoals Job Cohen lekker knuffelen en thee drinken. Welk jaar is het ook alweer?