Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
opinie

‘Vrije Student? Elitaire student!’

Justine van de Beek,
21 september 2016 - 09:30

De eerste tekenen wijzen erop dat de commissie die onderzoek doet naar diversiteit op de UvA een explosief dossier in handen heeft. Al ruim voor de presentatie van haar rapport ontstaan felle discussies over de verwachte aanbevelingen en vliegen de beschuldigen van racisme over en weer. Ook sociologiestudent Justine van de Beek en Gerwin Wezelman van de Vrije StudentLees hier Wezelmans stuk. staan lijnrecht tegenover elkaar.

Eerder dit jaar werden er studentenraadverkiezingen gehouden op de UvA. De Vrije Student introduceerde zichzelf toen voor de eerste keer als een eliteclubje door geld aan te nemen van de JOVD, de jongerenclub van de VVD. Nu, een paar maanden later, lijkt het opnieuw dat De Vrije Student eerder De Elitaire Student vertegenwoordigt, gezien het negeren van racistische ervaringen op de universiteit. Inhoudelijk bleek er tijdens de verkiezingen ook het een ander te mankeren aan deze eliteclub; de studentenpartij promootte zichzelf door zich tegen stilteruimtes te ‘verzetten’, want dat zouden stiekem gebedsruimtes zijn die ten koste gaan van de kostbare studieruimte op de universiteit.

 

Angst overheerst

Los van het feit dat men ook in stilteruimtes prima kan studeren, overheerst blijkbaar de angst dat straks religieuze (en dus ook vaak biculturele) minderheden óók op de UvA terecht kunnen.

Dat diversiteit volgens deze partij gelijkstaat aan racisme toont de enorme fragiliteit van de overigens zeer homogene club nogal duidelijk aan

Dat de partij niet zozeer opkomt voor alle studenten maar voor met name elitaire witte studenten bleek opnieuw toen zij de eerste aanbevelingen van de diversiteitscommissie vorige week woensdag typeerde als ‘racisme’. Dat diversiteit volgens deze partij gelijkstaat aan racisme toont de enorme fragiliteit van de overigens zeer homogene club nogal duidelijk aan.

 

De commissie Diversiteit deed onderzoek onder 3.500 studenten en 2.000 medewerkers. Zij raadt in enkele nog niet nader uitgewerkte aanbevelingen aan om actief diversiteitsbeleid te voeren. Best logisch, aangezien maar 15 procent van de academische gemeenschap bicultureel is en dat getal in de (Amsterdamse) maatschappij een stuk hoger ligt, en omdat etnische minderheden vaak op pijnlijke wijze met hun ‘anders-zijn’ worden geconfronteerd op de UvA.

 

Een Ethiopisch-Nederlandse studiegenoot schreef eerder over hoe zij schrijnend buiten de ‘wij-groep’ op de universiteit valt: ‘Nergens ben ik me zo bewust van mijn huidskleur als op de universiteit.’ Ook is het bijvoorbeeld opvallend hoe snel de weinige moslims in mijn werkgroepen de drang voelden om het op te nemen voor de islam wanneer het onderwerp ter sprake kwam. Vermoeiend om je steeds zo te moeten verdedigen, lijkt me.

De Vrije Student heeft lak aan etnische minderheden

Ongezonde last

De last die nu op de schouders van biculturele minderheden wordt gelegd, die het gevoel hebben hun hele ‘groep’ te moeten vertegenwoordigen, is ongezond en kan leiden tot meer uitval onder deze groepen. In dat opzicht is het goed eens te rade te gaan bij de VU. Daar blijkt het diversiteitsbeleid (beter) te werken. De instelling staat ook in Amsterdam langzamerhand bekend als de enige echte multiculturele universiteit in de hoofdstad, wat waarschijnlijk zelfversterkend werkt.

 

Maar aan de discriminerende ervaringen van de weinige biculturele studenten die op de UvA rondlopen heeft De Vrije Student – of beter: De Elitaire Student – weinig boodschap. Educatie en beleid rondom diversiteit zouden namelijk betuttelend zijn. Zwijgen moeten we over racisme op de universiteit, als het aan de jonge VVD’ers ligt.

 

Grappig genoeg voorspelde commissievoorzitter Gloria Wekker deze uitkomst al. Ze zei in interview met Folia ‘We hebben gemerkt dat het heel ongemakkelijk isvoor mensen om te praten over etnische diversiteit, discriminatie en racisme.’
 

Partij voor de Vrijheid
Nogal pijnlijk om te zien is dat De Vrije Student bewijst helemaal niet te staan voor de ‘gewone student’ of de ‘student die ervoor gaat’, zoals ze zichzelf promoot. De Vrije Student staat voor een eliteclubje dat lak heeft aan etnische of religieuze minderheden. Door het uitsluiten van bevolkingsgroepen, wat ze feitelijk doet, toont deze partij aan niet alleen qua naam het een en ander gemeen te hebben met de Partij voor de Vrijheid.

 

Justine van de Beek is sociologiestudent aan de UvA en medeoprichter van feministisch weblog stellingdames.nl.