Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Beeld Folia
opinie

Kantoorslaaf doet Dam tot Dam (4): apps en emoties

Altan Erdogan,
21 juli 2016 - 12:00

Hij was nog zo gewaarschuwd: doe het niet. Toch gaat Folia-hoofdredacteur en kantoorslaaf Altan Erdogan trainen voor de Dam tot Damloop in september. Deel 4 van zijn trainingsblog, over het nut van hardloop-apps.

In de hardloopwereld – voor zover die bestaat – schijnt Runkeeper één van de populairste apps te zijn voor op je smartphone. Dus toen ik enkele weken geleden met mijn beginnersschema startte, heb ik er een gedownload. Je kunt er onder meer je snelheid, het aantal stappen per minuut en je gelopen afstand mee aflezen, maar ook zaken als de hoogteverschillen op het parcours of het aantal calorieën dat je verbrandt per training.

 

Alles wordt opgeslagen, alles is terug te vinden, en mocht je onverhoopt een keer een alibi nodig hebben, dan zorgt de gps-functie ervoor dat je kunt bewijzen dat jij (of je telefoon in ieder geval) op een bepaald tijdstip toch echt in een park was en niet op plaats delict. 

Foto: Altan Erdogan

Voor de goegemeente en je vrienden op social media kun je ook een foto uploaden van vlak na de training, maar dat raad ik vanwege mijn resultaten tot nog toe af. Kijk maar.

 

Hardloopmuziek
Door deze wonderen der techniek ga je trouwens niet harder lopen, je conditie verbetert er niet van – al zeggen ze van wel – en je moet dus een telefoon meezeulen (die in het geval van een Iphone 6 Plus trouwens nog niet makkelijk past in zo’n kekke band om je arm).

 
En toch: ik kan me niet voorstellen zónder app te lopen. Die vriendelijke vrouwenstem houdt je om de 5 minuten prima op de hoogte, je kunt trainingstijden en afstanden vooraf instellen, en bij Runkeeper kun je ook nog eens je eigen playlist met hardloopmuziek afluisteren.

 

Maar ja, hoe gaat dat? Wat nu mooie techniek lijkt, is al snel weer verouderd. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) werkt bijvoorbeeld al een tijdje samen met andere kennisinstellingen en enkele bedrijven aan het Sensei-project, dat volgens hen de apps der apps voor hardlopers moet opleveren: de InteliRun-app. Kijk hier voor een basale uitleg over het project. 

Ook deze kantoorslaaf heeft zich opgegeven als proefkonijn voor InteliRun

Proef
Tot september lopen in Amsterdam enkele tientallen proefkonijnen rond met de laatste versie van de InteliRun-app. Zij geven de ontwikkelaars door wat er nog beter kan. Joan Dallinga, onderzoeker lectoraat Kracht van Sport van de HvA: ‘Het grootste verschil met de bestaande apps is dat ook fysieke, psychische en zelfs sociale omstandigheden van de lopers mee worden gewogen. De app gaat niet alleen uit van standaardgegevens zoals afstand en snelheid, maar wordt helemaal gepersonaliseerd en theoretisch onderbouwd.’


Ook deze kantoorslaaf heeft zich als proefkonijn opgegeven en, inderdaad, ik heb nog nooit een app gezien waarbij je vooraf  moet aangeven hoe vaak je je slecht voelt, en of je bijvoorbeeld in groepen het hoogste woord voert. Dallinga: ‘De app stuurt je aan de hand van vragenlijsten over motivatie, blessures en je prestaties berichten, toegesneden op je persoonlijke situatie.’

 

Trainingsintensiteit

In de app zit zelfs een ‘spraakgebaseerde intensiteits-inschattingfunctie’. Het komt erop neer dat je tijdens het hardlopen aan je telefoon vertelt hoe je je voelt. De app analyseert de stemopname en geeft in kleurtjes aan hoe je de trainingsintensiteit aan kunt passen.


Na september verwerken de ontwikkelaars van de InteliRun-app alle gegevens en meningen die ze terug krijgen van de proefpersonen. Uiteindelijk gaan ze ook met de app de markt op.


Mijn eerste tip voor het Sensei-project: zorg dat je ook een playlist van je telefoon kunt integreren. Want ik durf te zeggen – zonder wetenschappelijk onderzoek of bewijs – dat met een muziekje erbij alles makkelijker gaat, óók hardlopen.

 

Volgende keer doet Altan mee aan een groepstraining  van het UvA-HvA-hardloopteam.  

Lees hier eerdere blogs: 1, 2 en 3.