Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Aryane Moon (cc, via Deviant Art)
opinie

Op z'n Duits | Extase

Linda Duits,
1 juli 2016 - 07:29

Afrodisiacum is een betoverend woord. Alleen het uitspreken al heeft iets verbodens. Ik moet het geleerd hebben ruim voordat ik aan seks ging doen, maar het idee dat je een middel kunt nemen dat je libido verhoogt vond ik reuze spannend. Afrodisiacum verwijst naar Aphrodite, die naast Dionysos het geilste personages uit de Griekse mythologie was. De god van de roes was voor mij als probleempuber een persoonlijke held.

Al snel werd me duidelijk dat oesters en perziken weliswaar erotisch zijn om te slurpen, maar intern weinig doen. De beste afrodisiaca zijn drugs. Drugs maken je losser en losser met de seks is beter. De enige mensen die nooit seks met alcohol hadden zijn maagden of geheelonthouders. Drugs halen dingen van het slot, zetten de dierlijkheid aan.

 

In de homoscene heeft seks onder invloed van middelen een eigen naam: chemsex. Het is ook de titel van een sensatiegerichte documentaire van Vice die afgelopen jaar op Idfa in première ging. Chemsex is gevaarlijk omdat gebruikers ook los worden met condooms. In Londen zou het aantal hiv-besmettingen daardoor sterk gestegen zijn. Bovendien zouden homo’s gevoeliger zijn voor verslaving, omdat gay nog steeds staat voor anders en anders zijn nog steeds vaak leidt tot psychische problemen. Sowieso is dat een reden dat homo’s, vooral de mannen die veel en veelvuldig uitgaan, de early adopters van allerlei nieuwe drugs zijn. Ze willen ontsnappen aan onverdraagzaamheid – uit hun jeugd of uit het nu.

Seks met een duwtje, seks met onbekenden en meerdaagse seksfeesten worden als inherent verkeerd gebracht; als iets waar we ons zorgen om moeten maken

Aan de manieren waarop chemsex doorgaans wordt beschreven zit echter ook een nare moralistische bijsmaak. Seks met een duwtje, seks met onbekenden en meerdaagse seksfeesten worden als inherent verkeerd gebracht; als iets waar we ons zorgen om moeten maken, ook als er geen direct aantoonbare problemen voor de volksgezondheid bestaan.

 

Het COC hield onlangs een enquête onder 703 mensen, merendeel homoseksueel. Daarvan heeft iets meer dan tien procent in het afgelopen jaar seks gehad onder invloed van methamfetamine: chrystal meth. Dit is de drug waar hulpverleners zich het meest zorgen over maken, omdat het effect direct en langdurig is. Bovendien bestaat bij chrystal meth het gevaar dat een gebruiker zich geen seks meer zonder kan voorstellen, zoals een kwalitatieve studie van Mainline en Soa Aids Nederland stelt.

 

Seks en drugs worden een probleem als de grens tussen recreatief gebruik en afhankelijkheid wordt overschreden. Het probleem van chemsex zit dus niet in de sex, maar in de chem. Daar is weinig moralistisch aan. Dat risico geldt niet alleen voor homo’s, maar ook voor hetero’s. Chrystal meth klinkt misschien als een ver-van-je-Breaking-Bad-show, maar ook als je zonder biertje, jointje of lijntje geen seks kunt hebben is er iets mis. Een roes moet een betovering zijn tijdens een vreugdevolle viering, geen alledaagse staat.

Lees meer over