Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Victor van Werkhooven (cc, via Wikimedia Commons)
opinie

Van Aalten | Links (2)

Thomas van Aalten,
12 mei 2016 - 07:52

In september 2014 schreef ik een column met de titel ‘Links’. Toen was het naar aanleiding van een beschuldiging op Twitter aan mijn adres dat ik een ‘linkse journalist’ zou zijn. Afijn, nu moet het weer even over links gaan.

De talentvolle historicus en publicist Rutger Bregman heeft een griezelig goed gefundeerd en jaloersmakend cv voor iemand die de dertig nog niet is gepasseerd. Hij is naar eigen zeggen links. Zijn persoonlijke site bevat tegenwoordig ook Engelse teksten omdat zijn werk met activistische inborst vertaald wordt: ‘It’s time to return to utopian thinking.


Bregman schreef vorige week op De Correspondent het artikel ‘Mijn generatie durft weer links te zijn’. Daarin schrijft hij: Het zal daarentegen de generatie zijn van het Maagdenhuis en Young & United, Occupy en Nuit Debout, die links nieuw leven inblaast. Sanders en Corbyn laten zien dat de toekomst van links juist op het economische dossier zit. En dáár moet de strijd over gaan. […] Ik vermoed dat het niet lang meer duurt voordat de jongeren op hun hippe feestjes het weer durven toe te geven. Inhoudelijk zijn ze al links, het is een kwestie van tijd voordat ze het van de daken schreeuwen.


Een hele generatie? Hippe feestjes? De wereld is groter dan je Facebooktijdlijn en het aantal mentions op Twitter. Wat Bregman beschrijft is niet meer dan een inktspat, op zijn best een inktvlek. Laat bovenstaande alinea lezen aan de hossende menigte op een festival of op een caravanbeurs. Maagdenhuis? Occupy? Nuit Debout? Sanders? Corbyn?


Dromen over politieke verschuivingen in Nederland heeft alleen zin als je de meubelboulevard, de frituurpan, de kantoorunits en de minder bedeelde volkszanger buiten de Randstad niet vergeet.

 

Je moet niet opgeven te dromen, Bregman, maar het wordt hard werken als anarcho-syndicalist tussen de tapijttegels, blusdekens en cartoonmokken van de gewone mens.