Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opnieuw pro-Palestina demonstratie op Science Park

14 uur geleden

Op woensdagmiddag vond opnieuw een pro-Palestina demonstratie plaats op Science Park. Er was geen toestemming verleend voor de demonstratie, bleek uit een eerder verstuurde mail vanuit de UvA. Desondanks verliep de demonstratie zonder problemen.
 
Zo'n twintig demonstranten verzamelden zich in  de hal van Science Park 904 en eisten een academische boycot van Israëlische instellingen, ondermeer van een Israelisch bedrijf gevestigd in het naastgelegen gebouw Lab42. Rondom de centrale trap hingen spandoeken met “Stop the genocide, free Palestina”, “You will never silence us” en “Academic Boycot, join us now”. Naast enkele speeches werden er leuzen als “What do we want? Acadamic boycot! When do we want it? Now!” gescandeerd. 
 
Afgelopen maanden werd er meermaals geprotesteerd bij het gebouw van Amsterdam Univerity College (AUC) waar studenten ook opriepen tot een academische boycot. De aanwezigheid van politie en de daaropvolgende arrestaties voerden daar de boventoon.  

 

Pro-Palestina demonstratie

 

Door bedreigingen studeerde Amalia jaar in Madrid

eergisteren - 18:10

Ruim een jaar woonde en studeerde kroonprinses Amalia in Madrid vanwege zware bedreigingen die zij ontving. Dat schrijft de NOS op basis van bronnen. In Madrid had ze meer bewegingsvrijheid. 

 

Volgens de NOS is de dreiging niet verdwenen, maar kan ze nu wel weer met voorzorgsmaatregelen in Amsterdam wonen en studeren. Eerder gaf de kroonprinses al aan dat de situatie rondom de bedreigingen moeilijk voor haar was en ze het normale leven miste. (IS)

TU Delft biedt excuses aan voor offline gehaald artikel Delta

eergisteren - 16:08

Collegevoorzitter Tim van der Hagen biedt excuses aan voor de gang van zaken rond het offline halen van een artikel van universiteitsblad Delta. Gisterenavond sommeerde een advocatenbureau en de juridische afdeling van de TU Delft de redactie om een artikel offline te halen dat zich kritisch uitte over de werkcultuur op het Innovation & Impact Centre van de TU Delft. ‘Dit had niet moeten gebeuren,’ schrijft Van der Hagen in een statement op de website van de TU Delft. Van der Hagen kan ‘heel goed begrijpen’ dat het voorval ‘gevoelens van teleurstelling en verontwaardiging oproept’, juist nu de universiteit de ‘broodnodige stappen aan het zetten is naar een sociaal veilige omgeving’. Of het artikel wat betreft de universiteit weer gepubliceerd mag worden, is nog niet duidelijk. (SvdB)

Compensatie voor pechstudenten gaat fors omlaag, als het aan NSC ligt

eergisteren - 12:11

In plaats van vijf miljard wil NSC anderhalf miljard euro overmaken aan de ‘pechstudenten’ die onder het leenstelsel vielen. Kamerleden en studenten reageren verbolgen.

 

Pechstudenten vallen tussen wal en schip. Dat vond vlak voor de verkiezingen bijna de hele Tweede Kamer. Alleen de VVD verzette zich toen tegen een plan van NSC-leider Pieter Omtzigt om ruim vijf miljard euro vrij te maken voor de compensatie van pechtstudenten.

 

Een paar maanden later ligt alles weer anders. Nu onderhandelt NSC met de VVD over een nieuw kabinet. En de VVD is nog steeds tegen, omdat Omtzigt bezuinigt op de fiscale voordelen van expats. Dat tast het vestigingsklimaat aan, klagen de liberalen. Aan de andere kant proberen linkse partijen al maanden om NSC vast te pinnen op die vijf miljard van partijleider Omtzigt. Vorige week maande zelfs demissionair minister Dijkgraaf tot haast: ‘Deze studenten verdienen naast zekerheid een betrouwbare overheid die haar beloftes waar kan maken.’  Maar de vier formerende partijen hielden hun kaarten tegen de borst.

 

Nu verschaft NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger alsnog helderheid. Tijdens een debat over de toekomst van het voortgezet onderwijs zei ze maandag dat ‘een deel’ van de vijf miljard gebruikt moet worden voor pechstudenten. Het zou gaan om ongeveer anderhalf miljard. Waar de rest van het gereserveerde geld naartoe gaat zei ze niet. Hertzberger stelt voor om de eenmalige compensatie die de overheid al op de rol had staan met anderhalf miljard euro uit te breiden. Ze vraagt de minister om daarvoor een plan te maken.

 

NSC is afgestapt van het idee om studenten te compenseren door de rente die ze op hun lening betalen te verlagen, zei Hertzberger. Dat NSC nog maar anderhalf miljard van de beloofde compensatie voor pechstudenten wil inzetten maakte vooral Jan Paternotte van D66 boos. Hij noemde dat ‘beroerd nieuws voor studenten.’ En: ‘Het amendement Omtzigt zei dat het hele bedrag ingezet moet worden voor pechstudenten. Dit is toch niet goed voor het vertrouwen in de politiek?’

 

Dat zegt ook de Landelijke Studentenvakbond in een reactie. ‘Geld dat beloofd werd aan studenten wordt voor de zoveelste keer onder onze neus weggetrokken. Hoe kunnen we de politiek nog vertrouwen?’, aldus voorzitter Elisa Weehuizen. (HOP)

 

Universiteitskrant TU Delft haalt artikel offline onder juridische druk

eergisteren - 09:57

Gisterenavond verwijderde Delta, universiteitsblad van de TU Delft, onder protest een artikel van haar website met de kop ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’. Na de publicatie van het artikel gisterenochtend sommeerde een advocatenkantoor, in opdracht van de directeur die in het artikel bij naam genoemd wordt, de redactie het artikel te verwijderen. Indien het artikel niet verwijderd zou worden, zou het advocatenkantoor overgaan op aangifte van smaad of laster.

 

Later meldde ook de juridische afdeling van de TU Delft zich per mail bij de redactie met het verzoek het artikel te verwijderen. De redactie van Delta staat ‘achter ieder woord in het artikel’ maar koos er toch voor het artikel ‘onder protest’ offline te halen, ‘niet omdat wij buigen voor deze juridische intimidaties, maar omdat wij menen dat de TU haar geld en tijd beter kan besteden dan aan het voeren van rechtszaken tegen haar eigen medewerkers’, schrijft hoofdredacteur Saskia Bongers op de website van Delta. (SvdB)

Utrechtse corpsleden die bangalijst maakten geschorst tot 1,5 jaar

15 april 2024 - 11:03

De leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die een zogenoemde bangalijst maakten vorige maand, zijn door het bestuur tot maximaal 1,5 jaar geschorst, schrijft het corps op hun website. De lengte van de schorsing is bepaald op basis van hun betrokkenheid en verschilt per persoon. Ze mogen wel lid blijven van de studentenvereniging.


De lijst, met de naam ‘grietenpresentatie jaartje 23’, circuleerde vorige maand rond onder studenten in Utrecht. De lijst bestond uit foto's en persoonlijke gegevens van jonge vrouwelijke studenten, die op hun uiterlijk werden beoordeeld. Zij waren in de ogen van de makers “vrij geil”, “lekker ordinair” of “helaas bezet door hockeyfeut”. 


Een sanctie van 1,5 jaar is binnen het USC ongebruikelijk lang, en is de afgelopen jaren niet voorgekomen, schrijft het corps. ‘Dit geeft een duidelijk signaal over onze intolerantie voor dit grensoverschrijdende gedrag.’ Daarbij heeft het USC er bewust voor gekozen om de leden niet te royeren. Onder meer omdat het hun eerste overtreding zou zijn binnen de vereniging en zij al vergaande consequenties van hun actie ondervinden, zoals bedreigingen en sociaal isolement. Daarnaast worden zij ook strafrechtelijk vervolgd. USC benadrukt dat het een vereniging wil zijn waar men de kans krijgt om te leren van fouten waarbij, in plaats van eliminatie, gekozen wordt voor een combinatie van lange schorsing en educatie. (JK)

Bestuur Vrije Universiteit wil drie faculteiten samenvoegen

12 april 2024 - 15:20

De Vrije Universiteit (VU) wil de faculteiten Religie & Theologie, Geesteswetenschappen en Sociale wetenschappen laten fuseren. Dat heeft het VU-bestuur deze week meegedeeld aan de VU-gemeenschap, aldus berichtgeving in Het Parool. De krant meldt dat het voornemen om de verschillende faculteiten samen te voegen de uitkomst is van een verkenning die de universiteit vorig jaar is gestart. Dat onderzoek werd opgezet uit financiële overwegingen: alle drie de faculteiten hadden moeite om hun begroting rond te krijgen. De theologiefaculteit, met slechts driehonderd studenten, was volgens rector magnificus Jeroen Geurts zelfs ‘ten dode opgeschreven’ als die zichzelf niet opnieuw uit zou vinden. Het plan leidt tot zorgen onder studenten en medewerkers. Uit een enquête is gebleken dat bijna driekwart van de medewerkers een fusie als een risico ziet voor het voortbestaan van in het bijzonder religiewetenschappen. Met de geplande fusie worden de huidige faculteiten geclusterd in drie ‘schools’ onder een nieuw, gezamenlijk faculteitsbestuur. Volgens een woordvoerder van de universiteit zal dat leiden tot ‘efficiëntere bedrijfsvoering’. (DW)

UvA‘s Communcation & Media Studies opnieuw op 1 in QS-ranking

10 april 2024 - 15:02

Voor het zevende jaar op rij staat Communication & Media Studies van de UvA op nummer één in de Britse QS World University Rankings by Subject. ACTA, de gezamenlijke tandheelkundige faculteit van de UvA en VU, volgde op plaats twee met Dentistry. Naast deze twee vakgebieden aan de UvA behaalden nog vijf anderen een top 20-positie op de lijst.

 

QS World University by Subject is een jaarlijks terugkerende ranglijst van verschillende vakgebieden van universiteiten en wordt gebaseerd op vijf criteria. De score wordt voor een groot deel bepaald door te vragen naar de reputatie van de vakgebieden bij andere wetenschappers en bij grote internationale werkgevers. Daarnaast wordt een deel van de score bepaald door het aantal citaties per publicatie, en de productiviteit en impact van de publicaties van het vakgebied (H-index). Ten slotte wordt er gekeken naar het netwerk en de duurzame onderzoekspartnerschappen die het vakgebied aangaat. (JK)

Amsterdam duurste Europese stad om in te wonen

9 april 2024 - 12:43

Uit de International Rent Index van HousingAnywhere blijkt dat je in Amsterdam gemiddeld 2275 euro per maand betaald voor een appartement, 1740 voor een studio en 963 voor een kamer, zo meldt Het Parool. Daarmee voert de stad de ranglijst aan van duurste Europese steden om in te wonen. HousingAnywhere vergeleek hiervoor in totaal 28 Europese steden – ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht bleken tot de duurdere steden van Europa te behoren. In de ‘ranglijst’ voor kamers – relevant voor studenten - vormden Amsterdam, Utrecht en Den Haag zelfs respectievelijk de top drie. (WW)