Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bas Arps
actueel

Bussemaker wil strakkere richtlijnen voor declaraties CvB's

Daan van Acht,
25 februari 2016 - 11:43

Nederlandse universiteiten en hogescholen moeten komen tot gelijke, duidelijke en vooral strengere regels voor de declaraties van hun bestuurders. Hogeronderwijsinstellingen gaan namelijk verschillend om met declaratievoorschriften en zijn vermoedelijk niet altijd transparant over declaraties van bestuurders.

Dat stelt minister van Onderwijs Jet Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer na uitgebreid onderzoek van de onderwijsinspectie. Bussemaker startte het onderzoek naar aanleiding van onthullingen van RTL Nieuws vorig jaar. Hieruit bleek dat sommige bestuurders de declaratieregels omzeilden en exorbitant hoge uitgaven deden.

 

De onderwijsinspectie gaf voorafgaand aan het onderzoek aan bewust niet de losse bonnetjes van bestuurders uit te zullen vlooien, zoals RTL Nieuws deed, maar in plaats daarvan de jaarverslagen en declaratievoorschriften van alle hogescholen en universiteiten extra goed te controleren. Hieruit komt naar voren dat bestuurders de term ‘declaratie’ verschillend opvatten, waardoor in sommige gevallen kosten die via creditcards of direct door de instelling zijn betaald, niet zijn opgenomen in de uitgaven.

 

Bovendien is er sprake van een groot verschil in de onderlinge uitgaven van bestuurders. Bij universiteiten varieert dit van 100 tot 72.000 euro, in het hbo zelfs van 0 tot 91.000 euro. Een aantal instellingen hanteert daarnaast eigen regels voor reis- en onkosten van CvB-leden. Ten slotte werden de declaratievoorschriften door bestuurders niet altijd goed nageleefd; bij zeven universiteiten en zeven hogescholen werden onregelmatigheden gevonden.

 

Geen vervolgonderzoek

De onderwijsinspectie plaatst de belangrijke kanttekening dat er momenteel geen ‘objectieve normen’ bestaan voor de naleving van declaratievoorschriften. Bussemaker ziet daarom af van intensief vervolgonderzoek, maar wil wel de declaratieregels voor het hoger onderwijs aanscherpen en uniformer maken. Ze wijst daarbij naar afspraken over de verantwoording van declaraties die in 2011 zijn gemaakt. De Vereniging Hogescholen en Vereniging van Universiteiten hebben inmiddels toegezegd deze richtlijnen te zullen volgen.

 

De berichtgeving van RTL Nieuws over de declaraties van bestuurders zorgde voor flink wat ophef vorig jaar. Zo liet het CvB van de UvA zich in 2013 en 2014 voor bijna drie ton rondrijden, waarvan een ton opging aan wachttijd van de chauffeurs.