Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Vijf UvA'ers ontvangen Vici-beurs

Fabienne Meijer,
12 februari 2016 - 11:06

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 32 onderzoekers, waaronder vijf UvA-wetenschappers, een Vici-beurs toegekend. Daarmee krijgen ze anderhalf miljoen euro om een onderzoek naar eigen keuze te bekostigen. De onderzoekers zullen zich richten op onder andere zwarte gaten, de achtergrond van banken bij het bestrijden van terrorisme en een elektronische ‘Ideeën-databank’.

De NWO kent de Vici-beurzen toe in het kader van hun project Vernieuwingsimpuls. Zij stellen daarbij onderzoekers in de gelegenheid naar eigen inzicht onderzoek te doen en biedt een persoonsgebonden financiering. De Vici-financiering is bedoeld voor gevestigde onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen. De beurs is toegekend aan 11 vrouwen en 21 mannen. Vier van de UvA-toekenningen zijn voor vrouwen.

 

De UvA-wetenschappers zullen met hun beurs verschillende onderzoeken kunnen uitvoeren. Zo wil professor Ariana Betti van Wijsbegeerte onderzoek doen naar de mogelijkheid van een Google Concepts, waarbij het mogelijk is om in alle digitale teksten uit te zoeken hoe ideeën zoals tolerantie, evolutie en wetenschap zijn veranderd in de loop van de geschiedenis. Professor Marieke de Goede van het Amsterdam Institute for Social Science Research wil analyseren welke rol banken spelen bij het bestrijden van terrorisme en wat dit voor gevolgen heeft voor beslissingen over veiligheid en de waarborging van veiligheid van cliënten. De Goede kreeg vorige week ook al een Europese consolidator grant.

Professor Christian Keysers, die ook verbonden is aan het Nederlands Herseninstituut, wil meten welke cellen in de hersenen emoties coderen en hoe de emoties van anderen onze eigen emoties beïnvloeden en doctor Susanne la Fleur van het AMC zal uitzoeken hoe de hersenen de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden en hoe dat kan worden gebruikt voor een betere behandeling van suikerziekte. Doctor Sera Markoff van de bètafaculteit tenslotte ontvangt de beurs voor een diepgaand onderzoek naar de precieze inhoud en kracht van zwarte gaten.

 

Hoogleraar Joost Batenburg van het Centrum voor Wiskunde en Informatica op het Science Park kreeg ook een Vici-beurs, maar hij is niet in dienst van de UvA. Hij gaat met zijn project rekenmethodes ontwikkelen om tijdens een röntgenscan 3D-beelden te maken van de binnenkant van de scan.