Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: J. Patrick Fischer (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Nieuwe FGw-decaan wordt niet gekozen, maar benoemd

Dirk Wolthekker,
11 februari 2016 - 14:36

De zoektocht naar een opvolger van decaan Frank van Vree is begonnen. De nieuwe decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) wordt niet gekozen, zoals de medezeggenschap had gewild, maar benoemd. Wel wordt een uitgebreid medezeggenschapstraject opgezet, voorafgaand aan de benoeming. De nieuwe decaan zal pas na de benoeming een openbaar debat voeren met de facultaire gemeenschap.

Dit blijkt uit een voorstel dat het faculteitsbestuur in samenspraak met de facultaire medezeggenschap heeft gestuurd aan waarnemend collegevoorzitter Dymph van den Boom. Enkele weken geleden gingen er onder sommige studenten en medewerkers nog stemmen op om een decaanverkiezing te organiseren, maar daar is in het huidige voorstel van afgezien. Studentenraadslid Eleni Kouvelas laat weten nog steeds een voorstander te zijn van zo'n verkiezing. ‘Maar het is geen haalbare kaart gebleken,’ zegt ze teleurgesteld. ‘Ook een presentatie van kandidaten voorafgaand aan de benoeming zat er niet in. Er wordt vaak gezegd dat dit externe kandidaten zou afschrikken, maar misschien zijn dat nu net de kandidaten die we ook niet willen hebben. Het is heel jammer. Op korte termijn zullen we een statement hierover naar buiten brengen.’

‘Een verkiezing is geen haalbare kaart gebleken’

Rechtenfaculteit

Analoog aan de eerder gevolgde procedure bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid komt er in het huidige voorstel ook aan de FGw een adviescommissie. Die krijgt twaalf leden uit de facultaire gemeenschap. De commissie zal een profielschets opstellen, de sollicitaties in ontvangst nemen en een longlist van potentiële kandidatenDaarbij gaat het zowel om kandidaten die zelf solliciteren, als kandidaten die worden benaderd. samenstellen. Daarbij wordt een ‘open werving’ gehanteerd. Vervolgens zal de commissie een shortlist samenstellen en daarover advies uitbrengen aan een sollicitatiecommissie, die zal bestaan uit vijf personen, onder voorzitterschap van Dymph van den Boom. De sollicitatiecommissie, waar ook twee leden uit de facultaire medezeggenschap in zullen zetelen, zal de sollicitatiegesprekken voeren en kandidaten voordragen aan het CvB.

 

In het voorgestelde tijdspad zal het CvB eind mei een kandidaat-decaan hebben uitgekozen, maar voordat hij/zij definitief wordt benoemd zullen er drie draagvlakgesprekken plaatsvinden: met de ondernemingsraad, met de studentenraad en met een delegatie uit de facultaire gemeenschap. Op basis van die drie adviezen zal begin juni een decaan worden benoemd. Die zal zich half juni in een openbaar debat presenteren aan de facultaire gemeenschap. Het CvB zal op korte termijn al dan niet met bovenstaande procedure instemmen.