Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Overheid past hogere pensioenpremie bij

Henk Strikkers,
10 februari 2016 - 15:39

De regering heeft aangekondigd dat ze het hogere werkgeversdeel van de pensioenpremie van medewerkers van universiteiten uit overheidsmiddelen gaat betalen. Daardoor lijkt een scherpe daling van het nettoloon te kunnen worden voorkomen. Desondanks gaan werknemers er wel op achter uit.

Eind 2014 spraken overheid, werkgevers en een aantal vakbonden af dat werknemers voortaan minder pensioenpremie zouden opbouwen en dat universiteitsmedewerkers dit geld als nettoloon uitgekeerd kregen. Al snel bleek echter dat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, de pensioenpot van werknemers van universiteiten, daardoor niet meer genoeg geld in kas zou hebben om pensioenen te blijven uitkeren. Universiteiten en vakbonden schreven in een brandbrief aan het kabinet dat het ‘nagenoeg onmogelijk’ zou zijn voor universiteiten om dat geld bij te passen zonder dat de nettolonen er weer op achteruit gingen.

 

De regering gaf vandaag aan dat zij de verhoging van het werkgeversdeel van de pensioenpremie op zich zal nemen, waardoor universiteiten de dalingen in de nettolonen deels kunnen compenseren. Het werknemersdeel van de pensioenpremie zal wel op medewerkers worden afgewenteld, waardoor wel sprake is van een beperkte daling van het nettoloon.

 

Update 11 februari 2016 17.40 uur

Eerder stond in dit bericht abusievelijk dat er in het geheel geen daling van het nettoloon zou plaatsvinden.

Lees meer over