Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

‘HvA’ers weten dat gamewereld weinig kansen biedt’

Max Rozenburg,
5 februari 2016 - 17:27
Betreft
Deel op

Zestienhonderd afgestudeerden per jaar voor een zestigtal banen - zo ziet de Nederlandse game-industrie er uit. Studenten worden met valse beloftes naar opleidingen gelokt,  maar vinden na het afronden van hun studie geen baan in de sector waarvoor ze zijn opgeleid, zo bericht NRC vandaag. Kees Rijsenbrij, opleidingsmanager van de hbo-ict-opleiding aan de HvA, herkent het door NRC geschetste beeld niet. Volgens hem weten studenten die aan een de HvA-leerroute game development beginnen dat de kansen op een baan als gameontwikkelaar klein zijn: ‘Studenten die bij ons beginnen zijn goed voorgelicht over hun beroepsmogelijkheden.’

 

Gameontwikkelaar: een moderne en goedbetaalde baan in een van de grootste entertainmentindustrieën ter wereld. Dat de kansen op deze baan - zelfs na het afronden van de corresponderende studie -  miniem zijn, neemt het honderdtal game development-studenten dat jaarlijks aan de HvA begint er volgens Rijsenbrij graag bij. ‘Studenten weten dat de gamemarkt een erg competitieve markt is. We zijn vanaf het begin eerlijk over de beroepskansen die studenten op deze markt hebben,’ aldus Rijsenbrij.

‘Studenten leren meer dan alleen games programmeren’

De skills die studenten op de leerroute Game Development aanleren komen dan ook niet alleen van pas bij het maken van games. ‘Studenten leren meer dan alleen games programmeren. We willen hen goed voorbereiden op de arbeidsmarkt, en we weten als geen ander dat de game industrie niet voor al onze studenten kansen biedt.’ Op die manier kunnen studenten die de competitie niet aankunnen, wel nog aan de slag als ict-specialisten in allerhande branches van het bedrijfsleven, de zorg of bij de overheid. ‘Iedereen die bij ons afstudeert vindt een baan. Niet bijna iedereen – iedereen,’ zegt Rijsenbrij. Over het percentage studenten dat een baan vindt in de game-industrie kan Rijsenbrij geen uitspraak doen: ‘Dat cijfer is bij ons niet bekend. Ook is het zo dat de game-industrie een moeilijk te definiëren begrip is -  er zitten geen duidelijk afgebakende grenzen aan’.

 

Toch gaat de HvA er niet bij voorbaat van uit dat niemand het haalt in de gamewereld. Binnen de opleiding komen studenten ook in aanraking met de bedrijfsmatige kant van game development. Op die manier leren studenten hoe je een eigen bedrijfje moet beginnen, om zo kansen voor zichzelf te creëren als zelfstandigen. ‘Tijdens de opleiding is er een themasemester waarin studenten een creatieve start-up moeten beginnen. Zodoende leren ze niet alleen de praktische en creatieve kant van game development kennen, maar leren ze ook hoe je games moet maken die economisch interessant en geschikt voor de markt zijn’. Zo hoopt Kees Rijsenbrij dat enkele studenten toch die moderne en goedbetaalde baan als gameontwikkelaar weten te vinden.

Lees meer over