Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Vijf UvA’ers krijgen Europese onderzoekssubsidie

Henk Strikkers,
4 februari 2016 - 12:07
Deel op

Vijf wetenschappers van de UvA en de AMC hebben deze week een zogenaamde Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) ontvangen. De beurzen zijn bedoeld voor onderzoekers die bezig zijn om hun eigen afdeling op te starten en bedragen maximaal 2 miljoen euro voor de komende vijf jaar.

De gelukkige UvA’ers zijn filosoof Franz Berto, politicoloog Marieke de Goede, medicus Esther Lutgens, communicatiewetenschapper Jochen Peter en socioloog Don Weenink. Berto gaat met het geld onderzoek doen naar een nieuw systeem achter de logica van de menselijke verbeelding en De Goede gaat met het bedrag onder de noemer Following the Money onderzoek doen naar de veiligheidsgevolgen van de aankoop van commerciële databestanden door de overheden.


Lutgens zal zich met de beurs concentreren op het onderzoek naar de rol van bepaalde ontstekingscellen bij aderverkalking en Jochen Peter gaat onderzoek doen naar de rol van robots bij het opgroeien van kinderen. Don Weenink, die dit jaar was genomineerd voor de titel UvA Docent van het Jaar, zal onderzoek doen naar groepsgedrag en geweld in de publieke ruimtes.

 

ERC is de Europese tegenhanger van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en geeft beurzen weg die vergelijkbaar zijn met de Veni-, Vidi- en Vici-beurzen. De Consolidator Grant is te vergelijken met de Vidi-beurs.