Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Barend Wilschut
actueel

Akkoord met uitgeverij Wiley over open access

Willem van Ewijk,
3 februari 2016 - 11:36

Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, hebben met uitgeverij Wiley een akkoord bereikt over het ongelimiteerd open access publiceren van wetenschappelijke artikelen. 

Onderzoekers die wetenschappelijke artikelen willen publiceren in één van de veertienhonderd Wiley tijdschriften moesten daar vroeger vaak een aanvullend bedragDe zogenoemde article processing charges (APC's) voor betalen. Dat hoeft nu niet meer. Door het akkoord kunnen onderzoekers en studenten van Nederlandse universiteiten de tijdschriften van Wiley voortaan bovendien onbeperkt raadplegen. 

 

De laatste jaren verzetten universiteiten zich steeds meer tegen de dure abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. Het lezen van één artikel in een toptijdschrift kan soms al tientallen euro’s kosten. Voor een abonnement op een toptijdschrift betalen universiteiten vaak duizenden euro’s per jaar. De UvA gaf in 2014 in totaal zo’n 4 miljoen euro uit aan abonnementskosten.

'Nederland maakt zijn voortrekkersrol waar'

Publiek geld
Omdat de artikelen meestal met publiek geld zijn gefinancierd stelde staatssecretaris Sander Dekker dat dat onderzoek openbaar toegankelijk moet zijn, volgens de principes van open access. Universiteiten moesten met uitgeverijen gaan onderhandelen over een overgangsregime. In 2024 zou open access de standaard moeten zijn.

 

Eerder bereikten de universiteiten al een akkoord met Elsevier, met 2.200 titels wereldwijd de grootste uitgever van wetenschappelijke tijdschriften. In de universiteitsbibliotheek van de UvA werden artikelen uit tijdschriften van Wiley in 2014 470.000 keer gedownload. Daarmee worden de tijdschriften van Wiley na die van Elsevier het meest geraadpleegd.

 

‘Nederland maakt zijn voortrekkersrol waar nu een tweede grote uitgeverij voor honderd procent open access voor hybride tijdschriften gaat,’ zegt de Tilburgse collegevoorzitter Koen Becking, die namens de VSNU met Wiley onderhandelde. Open access is een van de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.