Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mats van Soolingen
actueel

De maat is vol voor studenten aan de Wenckebachweg

Daan van Acht,
3 februari 2016 - 10:30

Na een reeks van misdrijven in en rond de studentencontainers aan de Wenckebachweg in Amsterdam-Oost, met als ‘druppel’ de hardhandige verkrachting van een meisje nabij metrostation Spaklerweg vorige week, besloot een aantal inwoners dat er iets moest gebeuren. Gisteravond werd daarom in De Keet, een bar gelegen tussen de containers, een bijeenkomst voor studentbewoners georganiseerd. Centrale vraag: wat kan er worden gedaan om het gevoel van veiligheid onder de studenten te vergroten?

‘Hoe verschrikkelijk ook, het verbaast me niks dat hier zo veel criminele dingen gebeuren,’ zegt Layla, bewoonster van Blok D aan de Wenckebachweg. Ze doelt op de verbouwingen rondom het containercomplex, waardoor de woningen haast volledig afgesloten zijn van de bewoonde wereld, en de slechte beveiliging van de containers. Een greep uit de recente gebeurtenissen: een inbraakdelict met gaspistool, straatroof en een naakte jongen die de woningen van studentes binnenglipte. Het meest recente incident, de verkrachting van het meisje, was voor veel bewoners aanleiding om gisteravond naar de bijeenkomst te gaan.


Mathilde, een andere bewoonster, valt Layla bij: ‘Wij zijn ook gewoon bewoners van Amsterdam!’ Zo voelt het echter momenteel niet, zegt ze. Dat komt vooral door de slechte communicatie met verhuurder De Key en de gemeente, en doordat de containers bestempeld zijn als tijdelijke studentenwoningen. Inmiddels staan ze er tien jaar.

 

Meldpunt

Xandra Hoek, voorzitter van studentenorganisatie Asva, is ook aanwezig tijdens de bijeenkomst. Het feit dat de Wenckebachweg een ‘tijdelijke’ campus is, draagt volgens haar bij aan de passieve reactie van De Key op de recente gebeurtenissen. Volgens Hoek is de Wenckebachweg echter niet het enige studentencomplex in Amsterdam waar de veiligheid ondermaats is. Daarom wordt er binnen de Asva het idee geopperd een centraal meldpunt te starten waar studentbewoners klachten kunnen uiten die niet serieus worden genomen door de woningcorporaties.

 

Opvallend is dat bewoners tijdens de bijeenkomst in De Keet minder bezig zijn met het klagen over bijvoorbeeld corporatie De Key en zorginstelling Cordaan, die 24 jongeren met psychosociale problematiek tussen de studenten plaatst, en meer met het bedenken van constructieve oplossingen om de saamhorigheid en veiligheid onder bewoners te vergroten. Er zijn posters in de maak die bewoners moeten stimuleren vaker bij elkaar op de koffie te gaan, vaste borrelavonden staan in de planning. Daarnaast is er aan het einde van de maand een cursus martial arts en heeft de wijkagent toegezegd voorlichting te geven.

 

Toch waarschuwt Layla dat al deze aandacht voor veiligheid de bewoners niet paranoïde mag maken. Ook de sensationele berichtgeving in de media helpt niet. Zij en Mathilde geven aan over het algemeen juist met plezier aan de Wenckebachweg te wonen.

Lees meer over