Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Johnrpenner (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

UvA’er krijgt miljoen voor bouw superspectrograaf

Henk Strikkers,
26 januari 2016 - 15:07

Lex Kaper, hoogleraar sterrenkunde en verbonden aan het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie, en zijn Braziliaanse collega-hoogleraar Beatriz Barbuy hebben een miljoen euro aan subsidies gekregen om een multi-objectspectrograaf te ontwikkelen. Die multi-objectspectrograaf, genaamd Mosaic, kan worden gekoppeld aan de European Extremely Large Telescope (E-ELT) die in aanbouw is in Chili.

Die E-ELT is, zoals de naam al doet vermoeden, een extreem grote telescoop die ervoor moet zorgen dat men het heelal nog gedetailleerder kan bekijken dan nu mogelijk is. Zo zou onder meer de atmosfeer van planeten buiten ons zonnestelsel zichtbaar moeten worden. De bedoeling is dat die telescoop in 2024 klaar zal zijn.

 

Met de superspectrograaf Mosaic hopen sterrenkundigen op zoek te kunnen gaan naar sterren en planeten buiten de Melkweg. Een spectrograaf kan een lichtbron uitsorteren naar kleur. Dat kan helpen bij het bestuderen van de temperatuur en de chemische samenstelling van planeten en sterren die dat licht uitzenden of weerkaatsen.

 

De subsidie van een miljoen is afkomstig van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (500.000 euro), de Sao Paulo Research Foundation (350.000 euro) en de European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (150.000 euro). Met de subsidie zullen vier onderzoekers in Brazilië en twee wetenschappers in Nederland worden aangesteld die de bouw van de spectrograaf gaan voorbereiden.