Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Actiegroepen: 'Maak kandidaten CvB eerder bekend'

Willem van Ewijk,
18 december 2015 - 16:10

De medezeggenschap aan de UvA moet voorlopig niet instemmen met de benoeming van nieuwe leden van het College van Bestuur van UvA en HvA. Een batterij aan vakbonden en actiegroepen roept de medezeggenschapsraden hiertoe op en doet een voorstel voor een nieuwe procedure.

De Amsterdamse studentenvakbond Asva, vakbond FNV Vac, en de actiegroepen DNU, Humanities Rally, ReThink UvA en de University of Colour doen hun oproep in een brief aan Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR)CSR en COR hebben adviesrecht bij de benoeming van de nieuwe leden van het College van Bestuur.. Hun belangrijkste zorg is dat er te weinig tijd zal zijn voor inspraak, en dat de benoeming van de twee nieuwe leden van het College van Bestuur, die dit voorjaar zal plaatsvinden, daardoor niet democratisch zal verlopen.

 

‘We hebben begrepen dat er een shortlist is, en dat er pas namen bekend worden gemaakt zodra de definitieve kandidaten al genomineerd zijn,’ schrijven de actiegroepen. Over hoe ze aan die informatie komen willen de actiegroepen vooralsnog niks zeggen. ‘Volgens de huidige procedure worden de namen van de finalisten pas vierentwintig uur voor de formele benoeming bekend gemaakt, met het doel een oppervlakkig draagvlakgesprek te houden met de medezeggenschapsraden.’

 

‘Het draagvlakgesprek is een formaliteit. De medezeggenschap heeft minder dan een dag om haar goedkeuring te geven. Je kunt je wel voorstellen onder wat voor druk ze zullen staan,’ zegt Enzo Rossi, docent politicologie en betrokken bij ReThink UvA.

 

Bijeenkomst

De ondertekenaars zullen op 13 januari om 17u30 een bijeenkomst organiseren in het Maagdenhuis waarvoor alle kandidaten op de shortlist door middel van een open brief worden uitgenodigd. Daar kunnen de kandidaten in gesprek gaan met de academische gemeenschap. Kandidaten die niet op die bijeenkomst aanwezig zijn, zouden wat de ondertekenaars betreft ook niet gesteund mogen worden door de CSR en de COR.

 

‘Niemand weet nog wie er op de shortlist staat, en dat zullen ze in de huidige procedure ook niet te weten komen,’ zegt Rossi. Doormiddel van de open brief proberen de actiegroepen alsnog een open debat te laten plaatsvinden over de nieuwe leden van het College van Bestuur.