Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Update IV: UvA van zwarte lijst Microsoft

Henk Strikkers,
27 november 2015 - 16:00
Betreft
Deel op

De Universiteit van Amsterdam is gisteren op een zwarte lijst gezet door Microsoft. Daardoor konden gebruikers van de UvA-mailadressen niet langer berichten versturen naar e-mailadressen van Microsoft-diensten. Het ging daarbij onder meer om adressen die eindigen op hotmail.com, hotmail.nl, live.com, live.nl en outlook.com. Het probleem is inmiddels verholpen.

Medewerkers die toch een mail proberen te versturen naar een dergelijk adres krijgen een zogenaamde bounce-mail terug. Andersom kunnen gebruikers die vanaf een Microsoft-adres mailen, wel UvA-adressen bereiken.

 

ICT Services is op dit moment niet bereikbaar voor commentaar. Daardoor blijft onduidelijk waarom UvA-adressen op de blacklist zijn gezet en hoe lang het zal duren voordat UvA’ers weer met Microsoft-adressen kunnen mailen.

 

Update 26 november 10:45 uur:

Ook HvA-adressen zouden door Microsoft zijn geblacklist.

 

Update 26 november 13:00 uur:

Volgens ICT Services heeft de UvA de plek op de blacklist te danken aan medewerkers die in phishing mails trappen. 'Wanneer veelvuldig hierop ingegaan wordt en de accountgegevens in handen komen van internetfrauders, wordt er vanuit UvA-mailadressen spam verstuurd,' zo laat men weten. De blokkade kan nog enkele dagen duren.

 

Update 26 november 17:45 uur: 

Zojuist krijgen we de eerste melding van een UvA-docent die zijn studenten weer op Microsoft-adressen kan mailen. Of alle problemen voor alle UvA'ers en HvA'ers over zijn, is op dit moment niet te zeggen. 

 

Update 27 november 16:00 uur:

De ICT Services van de UvA laten weten dat het probleem inmiddels is opgelost. Er kan vanaf nu weer gemaild worden van een UvA-account naar een Microsoft-account.

Lees meer over