Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Verhuizing Bungehuis drie maanden uitgesteld

Dirk Wolthekker,
25 november 2015 - 16:38

De verhuizing van de geesteswetenschappen-afdelingen van het Bungehuis naar andere locaties is drie maanden uitgesteld. De bedoeling is nu dat het Bungehuis op 1 juli 2016 aan de nieuwe eigenaar wordt opgeleverd. Aan de vertraging hangt een prijskaartje van drie ton, die UvA vanuit de centrale begroting ophoest.

De onderhandelingen tussen het faculteitsbestuur en de facultaire ondernemingsraad over de verhuizing van het Bungehuis naar het P.C. Hoofthuis en het Bushuis liepen de afgelopen maanden vertraging op. Dat kwam doordat een deel van de afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen (GER) geen medewerking wilde verlenen aan het door het faculteitsbestuur voorgestelde verhuisplan. Dat probleem is inmiddels opgelost: de afdeling GER gaat samen met het faculteitsbestuur naar het Bushuis en de talenopleidingen worden gegroepeerd in het P.C. Hoofthuis.

 

Breng-voorziening, steunpunt en studieplekken

Het faculteitsbestuur heeft eerder deze maand toezeggingen gedaan aan de facultaire ondernemingsraad om de onderwijsvoorzieningen in het Bushuis goed te faciliteren. Zo zal er een zogenoemde ‘breng-voorziening’ van de UB komen en een steunpunt van de onderwijsadministratie waar docenten terecht kunnen.

 

GER, dat nu nog gevestigd is in het P.C. Hoofthuis, heeft in het Bushuis en het aanpalende Oost-Indisch Huis minder onderwijszalen tot zijn beschikking dan nu in het P.C. Hoofthuis. Daardoor moeten docenten vaker op een andere plek in de stad college geven. Het faculteitsbestuur heeft echter toegezegd zich te zullen inspannen zalen in de buurt van het Bushuis, bijvoorbeeld in de Oudemanshuispoort, ‘te claimen’ voor GER-onderwijs. Daarnaast gaat het faculteitsbestuur met de UB-directie bespreken hoe er extra studieplekken kunnen worden gerealiseerd in het Bushuis.

 

Drie ton

Aangezien de UvA het pand per 1 april 2016 heeft verkocht aan Aedes Real Estate, zou de verhuizing aanvankelijk voor die dag afgerond moeten zijn. Die deadline schuift nu op. Het betekent dat de FGw voor het Bungehuis drie maanden langer de interne huur moet betalen aan het CvB. Vanzelfsprekend betaalt de FGw die maanden geen huur voor het Bushuis, dus zijn de financiële gevolgen voor de toch al zwaar geteisterde Geesteswetenschappenfaculteit beperkt.

 

De huur voor de extra drie maanden die de faculteit in het Bungehuis blijft bedraagt rond de drie ton. Hans Amman, vicevoorzitter van het CvB, laat weten dat dit bedrag ook ‘ongeveer’ moet worden betaald aan de nieuwe eigenaar. Omdat Aedes vanaf 1 april namelijk eigenaar is van het pand, moet de UvA het Bungehuis drie maanden huren.