Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Sterrenkundige Hessels nieuw lid Jonge Akademie

Maaike Kooijman,
25 november 2015 - 14:20

Jason Hessels, wetenschapper bij het Anton Pannekoek Instituut van de UvA, is één van de nieuwe leden van de Jonge Akademie. Het platform voor jonge topwetenschappers binnen de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) maakte vandaag tien nieuwe leden bekend.

De Jonge Akademie kiest jaarlijks nieuwe leden, die een lidmaatschap voor vijf jaar krijgen. Hessels verdiende het zijne door zijn onderzoeken binnen de radioastronomie. Hij onderzoekt voornamelijk pulsars: ronddraaiende neutronensterren met een straling die wij zien als snelle, regelmatige pulsen - het zogenaamde vuurtoreneffect.

 

Volgens de Jonge Akademie hebben zijn ontdekkingen een grote invloed gehad op de astronomie, kernfysica en theoretische fysica. Hij zat onder andere in het team dat in 2010 de zwaarste neutronenster ooit ontdekte.

'Bovendien brengt hij zijn enthousiasme en kennis graag over op andere mensen, bijvoorbeeld door basisscholen te bezoeken,' zo schrijft de Jonge Akademie.

 

In de Jonge Akademie zitten wetenschappers met ‘niet alleen wetenschappelijke excellentie, maar ook belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie in het algemeen’. Het doel is om jonge onderzoekers kennis te laten maken met andere vakgebieden én leden bij te laten dragen aan de toekomst van hun eigen vakgebied. Elk jaar komen er tien leden bij en verlaten tien andere het platform. Op 29 maart 2016 worden de nieuwe leden officieel benoemd in het Trippenhuis.